fredag 17 juni 2011

Hälsofrämjande möten i vården - ett nytt och viktigt webbaserat läromaterial

För några dagar sedan var jag på ett seminarium som handlade om det nya webbaserade läromaterialet "Hälsofrämjande möten i vården" som är framtaget i samarbete mellan Nätverket Hälsofrämjande sjukhus och vårdorganisationer (HFS) och Landstinget i Östergötland.

Ett hälsofrämjande möte kan beskrivas som ett möte där patienten och/eller den närstående känner sig delaktig, respekterad och lyssnad på och som kan stärka patientens tilltro på sin egen förmåga. Något som kan låta enkelt, men som i praktiken är svårt att uppnå.

Läromaterialet om det hälsofrämjande mötet består av fyra teman och är helt självinstruerande. Som stöd för diskussioner och reflektioner finns flera korta filmer som iscensätter olika möten i vården. Avsikten med det webbaserade materialet är att väcka till eftertanke, insikt och skapa utveckling, så att möten i vården blir bättre oavsett patientgrupp, profession eller verksamhetsområde.

Jag ser det som en stor framgång att detta läromaterial nu finns framtaget och håller på att införas i landstinget. När "Folkhälsopolitiskt program för Östergötland 2001 - 2010" beslutades av landstinget och kommunerna 2001 var en av tankarna att arbeta med denna form av kompetensutveckling. Tio år senare har det blivit verklighet tack vara engagerade och kunniga personer inom landstinget och HFS-nätverket.

Jag blev berörd av de två filmer som jag såg och som så tydligt visar hur mycket ett bra bemötande betyder - i alla sammanhang. Jag rekommenderar därför att du som läser detta tar dig tid, att vid något tillfälle, se filmerna.

torsdag 9 juni 2011

Ny kunskapsguide om hälsa, vård och omsorg

I tisdags lanserades Kunskapsguiden.se som är en webbaserad plattform för alla som arbetar med eller söker kunskap om hälsa, vård och omsorg. Där samlas bästa tillgängliga kunskap, vägledning och verktyg för att ge snabba och relevanta svar.

I första hand handlar det om att samla och kvalitetssäkra kunskap inom områdena äldre och psykisk ohälsa. Kunskapsguiden ska ge den som arbetar med dessa områden bästa tillgängliga kunskap samt stöd och vägledning i yrkesrollen. Men hemsidan ger även god kunskap till anhöriga eller andra som söker kunskap inom hälsa, vård och omsorg.

Kunskapsguiden har skapats i ett samarbete mellan flera aktörer som Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet, Läkemedelsverket och Sveriges Kommuner och Landsting.

Läs mer på länken Kunskapsguiden.se.