måndag 11 november 2013

Konferensen "Vägen till ett jämlikt samhälle" den 9 november 2013

Ledamöter i kommissionen för jämlik hälsa
I lördags genomförde Socialdemokraterna i Östergötland konferensen "Vägen till ett jämlikt samhälle - hälsa, välfärd och solidaritet" i Nationernas Hus i Linköping. Konferensen samlade ett 60-tal åhörare som inledningsvis fick lyssna till Lena Hallengren, Socialdemokratisk talesperson för hälso- och sjukvårdsfrågor och Lena Micko, kommunalråd i Linköping. I fokus under dagen var därefter sex av de nio politiskt oberoende forskarna i "Socialdemokraterna i Östergötlands kommission för jämlik hälsa". Professorerna Margareta Kristenson, Tomas Faresjö, Jan Sundin, Johnny Ludvigsson, Elisabeth Sundin och docent Roger Klinth beskrev var och en orsakerna till ohälsa och insatser för jämlik hälsa utifrån det egna forskningsfältet, vilket gav såväl kunskap som nya tankar och reflektioner om hälsans betydelse. Sist på programmet stod en paneldiskussion som leddes av moderatorerna Eva Lindh och Kaisa Karro.

Kommissionens första rekommendation
Den långa applåden som avslutade seminariet vittnar om att åhörarna uppskattade dagen. Som en av arrangörerna och samordnare av kommissionen  känner mig också glad och övertygad om att seminariet bidragit till att många fortsättningsvis lyfter fram hälsans roll i det politiska arbetet och inser vikten av hälsofrämjande och förebyggande arbete.

Med forskarnas kunskapsunderlag, 9 rekommendationer och 67 åtgärdsförslag som grund fortsätter nu Socialdemokraterna i Östergötlands sitt arbete för jämlik hälsa. Med hjälp av kommissionen vet vi att kunskapen och verktygen för att förändra finns och att vägen till ett jämlikt samhälle går genom hälsa, välfärd och solidaritet.

Här kan du läsa rapporten om kommissionens arbete och ett referat om konferensen på S-kvinnors hemsida.

tisdag 29 oktober 2013

Konferensen "Vägen till ett jämlikt samhälle" den 9 november

Lördagen den 9 november arrangerar Socialdemokraterna i Östergötland konferensen ”Vägen till ett jämlikt samhälle - hälsa, välfärd och solidaritet” i Nationernas Hus, Linköping. Vid konferensen presenterar kommissionärerna resultatet av det arbete som genomförts av Socialdemokraterna i Östergötlands kommission för jämlik hälsa.

Ta chansen att lyssna till forskarnas beskrivning av orsaker till ohälsa och deras förslag på åtgärder för att skapa jämlik hälsa och goda livsvillkor. Du får också möjlighet att lyssna till Lena Hallengren som är socialdemokraternas talesperson i hälso- och sjukvårdsfrågor samt flera ledande socialdemokrater från Östergötland.

Läs mer om konferensprogrammet och kommissionens rapport på Socialdemokraterna i Östergötlands hemsida.

Varmt välkommen till en spännande dag om ett unikt samarbete mellan forskare och förtroendevalda!


fredag 4 oktober 2013

Östgöta Correspondentens artikel om (S) i Östergötlands kommission för jämlik hälsa

Idag publicerade Östgöta Correspondenten en artikel om Socialdemokraterna i Östergötlands kommission för jämlik hälsa 2012-2013. Du kan läsa artikeln via denna länk. På bilden syns professorerna Tomas Faresjö och Carl Göran Svedin som medverkat i kommissionens arbete. Roligt att vårt arbete uppmärksammas på detta sätt!



Kommissionens nio rekommendationer för jämlik hälsa

Socialdemokraterna i Östergötlands kommission för jämlik hälsa 2012-2013 presenterade igår sin slutrapport Vägen till ett jämlikt samhälle - hälsa, välfärd och solidaritet. Kommissionens rapport grundar sig på nio politiskt oberoende forskares medverkan, från olika institutioner vid Linköpings universitet och presenteras här med namn och forskningsområde:

Professor Kerstin Ekberg - arbetslivsinriktad rehabilitering
Professor Tomas Faresjö - allmänmedicin
Docent Roger Klinth - jämställdhet
Professor Margareta Kristenson - folkhälsa
Professor Emeritus Johnny Ludvigsson - pediatrik
Professor Jan Marcusson - geriatrik
Professor Emerita Elisabeth Sundin - företagsekonomi
Professor Emeritus Jan Sundin - historia/ hälsa och samhälle
Professor Carl Göran Svedin - barn- och ungdomspsykiatri

Forskarnas kunskapsunderlag om orsaker till ohälsa och förslag till konkreta åtgärder presenteras i slutrapporten. Följande nio rekommendationer innehåller de punkter som forskargruppen identifierat som särskilt betydelsefulla:

1.    Skapa förutsättningar för alla att kunna påverka sin tillvaro. Alla oavsett talang, intresse, yrkesval eller boendeplats ska ges möjlighet att utvecklas och leva i sociala och ekonomiska sammanhang där man kan känna gemenskap, arbetsglädje, hopp och framtidstro.
2.    Förstärk kunskapsutvecklingen om hur kategorier som kön, klass, sexualitet, etnicitet etc. bidrar till att forma förutsättningar för hälsa/ohälsa. I grunden handlar detta om mänskliga rättigheter och rättvisa.
3.    Arbeta med existentiella frågor som tillit och livsproblematik för att skapa delaktighet och trygghet samt göra tillvaron begriplig, hanterbar och meningsfull.
4.    Motverka klasskillnader i hälsa genom att stärka utsatta individers livsbetingelser och hälsobeteenden i den sociala miljö som individen lever i.
5.    Skapa likvärdig utbildning för alla barn och ungdomar och ge äldre chanser till ”livslångt lärande” för att kunna möta samhällsförändringar.
6.    Minska ojämlikhet för barn och ungdomar genom att arbeta med psykosociala faktorer, exempelvis föräldrars utbildningsnivå, ekonomi och familjesituation.
7.    Förbättra villkoren i arbetslivet genom att inkludera hälsofrämjande aspekter, se över organisationen av arbetet och utvecklingen av ledare. Friska och nöjda medarbetare ger en bättre produktion och därmed en bättre lönsamhet.
8.    Bygg morgondagens samhälle för äldre så att det är lätt att leva nära människor, nära aktiviteter och service. Genom att skapa ett hållbart samhälle för de äldre skapar vi ett hållbart samhälle för alla.
9.    Välj organisatoriska styrsystem genom att se till konsekvenser, gränser och helhet. Detta gäller såväl vid val av huvudmannaskap, finansiering, reglering som produktionsutförande.

Läs gärna mer i rapporten om utgångspunkter för hälsa och vilka insatser och strategier som främjar hälsa och goda livsvillkor.

torsdag 3 oktober 2013

Socialdemokraterna i Östergötlands kommission för jämlik hälsa 2012-2013 - slutrapporten är klar!

Kaisa, Birgitta, Eva och Mats
Som samordnare för Socialdemokraterna i Östergötlands kommission för jämlik hälsa 2012-2013 och redaktör för kommissionens slutrapport kändes det idag stort att få presentera "Vägen till ett jämlikt samhälle - hälsa, välfärd och solidaritet" vid dagens presskonferens. Vi var sex ledamöter från kommissionen som deltog i konferensen och berättade om resultatet av det arbete som genomförts under ett år: ordförande Mats Johansson, vikarierande oppositionsråd Kaisa Karro, kommunalråd Eva Lindh och de två professorerna Tomas Faresjö och Carl Göran Svedin.

I slutrapporten redovisas forskarnas kunskapsunderlag om orsaker till ohälsa och insatser för jämlik hälsa. Sammanfattningsvis ger forskargruppen 67 åtgärdsförslag och 9 rekommendationer för jämlik hälsa. Vår politiska slutsats efter kommissionens arbete är att kunskapen och verktygen för att skapa jämlik hälsa och goda livsvillkor finns. Kommissionen har visat att vägen till ett jämlikt samhälle går genom hälsa, välfärd och solidaritet.

För mig står det idag tydligt att vår politiska ambition och drivkraft tillsammans med forskarnas vetenskapliga förhållningssätt och kunskap har lett fram till ett fantastiskt gott resultat.

lördag 25 maj 2013

Internationell konferens om hälsofrämjande hälso- och sjukvård

Margareta Kristenson öppnar konferensen
Under veckan som gått har jag deltagit i den internationella konferensen "Towards a more health-oriented health service - an issue of body and mind" som arrangerades i Göteborg under tre dagar. 800 delegater från olika delar av världen deltog i konferensen som var den 21:a konferensen som arrangerades av nätverket Health Promoting Hospitals & Health Services (HPH).  

Under konferensen presenterades kunskap och erfarenheter som stödjer utvecklingen av en hälsofrämjande hälso- och sjukvård. Mitt bidrag vid konferensen bestod av postern "Learning to be human" - a qualitative study of staff experience of dialectical therapy and the therapuetic alliance". Posterna beskrev resultatet av min magisteruppsats "Att träna sig i att vara människa" och det var både roligt och inspirerande att få möjlighet att presentera studien vid detta tillfälle.
Min poster

Det svenska HPH - nätverket etablerades 1996 och består idag av 16 landsting/regioner samt 8 enkilda sjukhus/vårdorganisationer. Sekretariat är beläget i Linköping, vid Folkhälsocentrum, Landstinget i Östergötland och leds av nätverkets nationella koordinator Margareta Kristenson. Verksamhetsidén är "Att driva utvecklingen av en hälsofrämjande hälso- och sjukvård med fokus på god vård och jämlik hälsa för patienter, medarbetare och befolkning".   

I arbetet för en mer hälsofrämjande hälso- och sjukvård har därmed nätverket i viktig roll såväl nationellt som internationellt.

onsdag 20 mars 2013

Forskning bidrar till att göra Östergötland till en hälsoregion

I måndags publicerade Norrköpings Tidningar (NT) min artikel "Forskning bidrar till att göra Östergötland till en hälsoregion".

Här kan du läsa artikeln i sin helhet:

Forskning och utvecklingsarbete är grunden för kunskapsutveckling

Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar. Behovet av vård ökar i takt med en åldrande befolkning. Samtidigt ökar de medicinska möjligheterna att bota och lindra.

Att erbjuda länets invånare bästa möjliga vård är ett gemensamt ansvar för förtroendevalda och medarbetare inom Landstinget i Östergötland och ställer stora krav på ledning och styrning av kunskapsutveckling.

Forskning och utvecklingsarbete utgör grunden för kunskapsutveckling i både samhälle och arbetsliv och är en förutsättning för en säker och effektiv hälso- och sjukvård. Ny kunskap genom forskning leder till effektivare och bättre behandlingar, tjänster och produkter, vilket bidrar till att höja livskvaliteten och förhindra framtida sjukdomar för många människor.

När forskning diskuteras används ofta begreppet FoU. Detta begrepp står för forskning och utveckling och används ofta som ett samlingsbegrepp som sträcker sig från grundforskning över till det som vanligen kallas utvecklingsarbete. Utvecklingsarbete leder ofta fram till forskning eller någon form av praktisk tillämpning och både forskning och utvecklingsarbete är därmed viktiga för kunskapsutveckling.

Östergötland - en hälsoregion 2020

I Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011-2014 slås visionen Östergötland – en hälsoregion 2020 fast. Visionen att Östergötland ska vara en hälsoregion utgör också Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets gemensamma vision för forskning och utveckling i Östergötland.

Som förtroendevald för Socialdemokraterna vill jag föra en politik som bidrar till att utveckla Östergötland till en hälsoregion. Som en del i denna ambition vill jag medverka till att Universitetssjukhuset i Linköpings position förstärks när det gäller forskning och utveckling i Sverige. Jag vill också arbeta för att Universitetssjukhuset, i samverkan med Hälsouniversitetet vid Linköpings universitet, vidareutvecklas som en resurs med vetenskaplig excellens såväl regionalt, nationellt som internationellt. Vidare vill jag som förtroendevald utveckla landstingets FoU-miljöer inom närsjukvården för att genom dessa stärka medarbetarnas möjligheter till kunskapsutveckling och känsla av att utvecklas som medarbetare.

Långsiktig strategi för forskning och utveckling

Med Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets gemensamma och långsiktiga strategi för forskning och utveckling läggs grunden för att Östergötland ska kunna utvecklas till en hälsoregion, där patienterna erhåller bästa möjliga vård och omsorg och alla medborgare ges förutsättningar att uppnå god hälsa och hög livskvalitet.

Birgitta Larsson
Ledamot för Socialdemokraterna i Landstingsfullmäktige och Beredningen för strategiska ägarfrågor, Landstinget i Östergötland

måndag 18 mars 2013

(S) Kommission för jämlik hälsa - tredje mötet

S Kommission för jämlik hälsa (8 ledamöter saknas)
Idag har Socialdemokraterna i Östergötlands Kommission för jämlik hälsa haft sitt tredje möte. Kommissionen består av 9 forskare från olika institutioner vid Linköpings Universitet och 10 ledande företrädare för Socialdemokraterna i Östergötland verksamma på regional, nationell och internationell nivå. Lena Hallengren, Socialdemokraternas talesperson för hälso- och sjukvårdsfrågor, följer arbetet och deltog också i dagens träff.

Kommissionens första möte genomfördes i september 2012 och behandlade "Hälsoläget i Östergötland". Det andra mötet i december 2012 hade temat "Framtidens utmaningar". Dagens träff genomfördes som en workshop och tog upp frågeställningen "Hur kan vi konkret skapa förutsättningar för en god och jämlik hälsa - vilka insatser behöver vidtas?" Under de intressanta och givande diskussionerna föreslogs insatser för såväl barn och unga, vuxna som äldre.

I september genomför Kommissionen sitt fjärde och avslutande seminarium, då forskarnas rekommendationer för jämlik hälsa kommer att presenteras för de socialdemokratiska ledamöterna. Dessa rekommendationer kommer sedan att finnas med som vägledning i utformningen av en långsiktig och hållbar socialdemokratisk politik.

Det är oerhört givande att arbeta tillsammans med forskare och socialdemokratiska ledamöter och ur ett tvärvetenskapligt perspektiv diskutera framtids- och utvecklingsfrågor. Jag hyser en stor tilltro till att forskarnas rekommendationer, tillsammans med deras kunskap om orsaker till ohälsa och förutsättningar för jämlik hälsa, kommer att bidra till en framgångsrik socialdemokratisk politik inför valet 2014 och flera år därefter.