onsdag 20 mars 2013

Forskning bidrar till att göra Östergötland till en hälsoregion

I måndags publicerade Norrköpings Tidningar (NT) min artikel "Forskning bidrar till att göra Östergötland till en hälsoregion".

Här kan du läsa artikeln i sin helhet:

Forskning och utvecklingsarbete är grunden för kunskapsutveckling

Hälso- och sjukvården står inför stora utmaningar. Behovet av vård ökar i takt med en åldrande befolkning. Samtidigt ökar de medicinska möjligheterna att bota och lindra.

Att erbjuda länets invånare bästa möjliga vård är ett gemensamt ansvar för förtroendevalda och medarbetare inom Landstinget i Östergötland och ställer stora krav på ledning och styrning av kunskapsutveckling.

Forskning och utvecklingsarbete utgör grunden för kunskapsutveckling i både samhälle och arbetsliv och är en förutsättning för en säker och effektiv hälso- och sjukvård. Ny kunskap genom forskning leder till effektivare och bättre behandlingar, tjänster och produkter, vilket bidrar till att höja livskvaliteten och förhindra framtida sjukdomar för många människor.

När forskning diskuteras används ofta begreppet FoU. Detta begrepp står för forskning och utveckling och används ofta som ett samlingsbegrepp som sträcker sig från grundforskning över till det som vanligen kallas utvecklingsarbete. Utvecklingsarbete leder ofta fram till forskning eller någon form av praktisk tillämpning och både forskning och utvecklingsarbete är därmed viktiga för kunskapsutveckling.

Östergötland - en hälsoregion 2020

I Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011-2014 slås visionen Östergötland – en hälsoregion 2020 fast. Visionen att Östergötland ska vara en hälsoregion utgör också Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets gemensamma vision för forskning och utveckling i Östergötland.

Som förtroendevald för Socialdemokraterna vill jag föra en politik som bidrar till att utveckla Östergötland till en hälsoregion. Som en del i denna ambition vill jag medverka till att Universitetssjukhuset i Linköpings position förstärks när det gäller forskning och utveckling i Sverige. Jag vill också arbeta för att Universitetssjukhuset, i samverkan med Hälsouniversitetet vid Linköpings universitet, vidareutvecklas som en resurs med vetenskaplig excellens såväl regionalt, nationellt som internationellt. Vidare vill jag som förtroendevald utveckla landstingets FoU-miljöer inom närsjukvården för att genom dessa stärka medarbetarnas möjligheter till kunskapsutveckling och känsla av att utvecklas som medarbetare.

Långsiktig strategi för forskning och utveckling

Med Socialdemokraternas, Miljöpartiets och Vänsterpartiets gemensamma och långsiktiga strategi för forskning och utveckling läggs grunden för att Östergötland ska kunna utvecklas till en hälsoregion, där patienterna erhåller bästa möjliga vård och omsorg och alla medborgare ges förutsättningar att uppnå god hälsa och hög livskvalitet.

Birgitta Larsson
Ledamot för Socialdemokraterna i Landstingsfullmäktige och Beredningen för strategiska ägarfrågor, Landstinget i Östergötland

måndag 18 mars 2013

(S) Kommission för jämlik hälsa - tredje mötet

S Kommission för jämlik hälsa (8 ledamöter saknas)
Idag har Socialdemokraterna i Östergötlands Kommission för jämlik hälsa haft sitt tredje möte. Kommissionen består av 9 forskare från olika institutioner vid Linköpings Universitet och 10 ledande företrädare för Socialdemokraterna i Östergötland verksamma på regional, nationell och internationell nivå. Lena Hallengren, Socialdemokraternas talesperson för hälso- och sjukvårdsfrågor, följer arbetet och deltog också i dagens träff.

Kommissionens första möte genomfördes i september 2012 och behandlade "Hälsoläget i Östergötland". Det andra mötet i december 2012 hade temat "Framtidens utmaningar". Dagens träff genomfördes som en workshop och tog upp frågeställningen "Hur kan vi konkret skapa förutsättningar för en god och jämlik hälsa - vilka insatser behöver vidtas?" Under de intressanta och givande diskussionerna föreslogs insatser för såväl barn och unga, vuxna som äldre.

I september genomför Kommissionen sitt fjärde och avslutande seminarium, då forskarnas rekommendationer för jämlik hälsa kommer att presenteras för de socialdemokratiska ledamöterna. Dessa rekommendationer kommer sedan att finnas med som vägledning i utformningen av en långsiktig och hållbar socialdemokratisk politik.

Det är oerhört givande att arbeta tillsammans med forskare och socialdemokratiska ledamöter och ur ett tvärvetenskapligt perspektiv diskutera framtids- och utvecklingsfrågor. Jag hyser en stor tilltro till att forskarnas rekommendationer, tillsammans med deras kunskap om orsaker till ohälsa och förutsättningar för jämlik hälsa, kommer att bidra till en framgångsrik socialdemokratisk politik inför valet 2014 och flera år därefter.