I fredags, den 15 januari, medverkade jag i seminariet ”Migration: a challenge for more equality in health” i Bryssel. Seminariet arrangerades av ERLAI –nätverket som är ett Brysselbaserat nätverk för lokala och regionala organisationer som arbetar med asyl- och immigrationsfrågor. Nätverk består av totalt 39 regioner och kommuner från åtta EU-länder.
Seminariet inleddes med att företrädare för EU Kommissionen berättade om arbetet med att minska ojämlikheten i hälsa inom EU. Européerna lever idag generellt sett ett längre och friskare liv jämfört med tidigare generationer, men hälsotillståndet skiljer sig stort mellan och inom EU-länderna. Exempelvis varierar den förväntade livslängden med 14 år (män) och 8 år (kvinnor) mellan EU-länderna. Människor med kortare utbildning och lägre jobbstatus eller inkomster är sjuka oftare och dör tidigare.
Efter Kommissionens redogörelser beskrev jag vårt arbete för nyanlända i Östergötland. Representanter för East England och Bryssel berättade också om sitt integrationsarbete och det framgick att det finns stora likheter i våra arbetssätt Östergötlands arbete för nyanlända
Det var mycket lärorikt att vara med på detta seminarium och som helhet var mina tre dagar i Bryssel mycket intressanta och givande.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar