Här kommer jag att skriva om sådant som jag själv står för. Det kan vara med anledning av något som just hänt eller något jag tänkt på en längre tid. Jag kommer främst att ta upp frågor som handlar om hälso- och sjukvård och folkhälsa, men också andra mer vardagsnära frågor. Min förhoppning är att jag ska kunna bidra med såväl reflektioner, debattinlägg som fakta. Mina ledord, som utgår från socialdemokratin, är solidaritet, frihet, jämlikhet och jämställdhet.
lördag 24 april 2010
En resa till Italien
Läs gärna mer om projektet på www.healthy.regions.eu och Regionförbundets Östsams hemsida.
söndag 18 april 2010
LVC tog SM guld
Linköpings Volleyboll Club, LVC, blev Svenska Mästare i volleyboll den 18 april i den femte och avgörande matchen mot Falkenberg i Linköpings sporthall. Efter underläge med 0-2 i set kämpade man sig tillbaka och vann med 15-13 i det femte och avgörande setet. Idrott när den är som bäst. Fantastiskt att få vara där och heja fram laget till vinst.
Ett nytt hälso- och sjukvårdspolitiskt program
Under eftermiddagen föredrog Anna-Lena Sörenson (ordförande) Christoffer Bernsköld och Torbjörn Holmquist socialdemokraternas förslag till Hälso- och sjukvårdspolitiskt program för Östergötland. I programmet finns fyra prioriterade områden - en hälsofrämjande och sjukdomsförebyggande hälso- och sjukvård, en god vård för barn- och ungdomar, investera i en bra sjukvård för äldre och mer resurser för att förbättra missbruks- och beroendevården. Jag tycker programmet är mycket bra. Det beskriver väl inriktningen för vårdens olika områden och ger både konkret och mer långsiktig politisk viljeinriktning. Efter en debatt där samtliga var positiva till programmet antogs detta av kongressen.
Med detta program som grund för den socialdemokratiska hälso- och sjukvårdspolitiken känner jag stor tillförsikt inför det kommande valet.
onsdag 14 april 2010
Lösningarna finns men inte det globala ansvarstagandet
Den 25 mars deltog jag i Regionförbundet Östsams konferens Global utveckling och internationellt samarbete i Linköping. Det var flera intressanta och tänkvärda föredrag under dagen. En av föredragshållarna var Staffan Landin från Gapminder som gav en intressant beskrivning av den globala utvecklingen. Här är en del av det han tog upp under rubriken ”Blir världen bättre” så som jag uppfattade det:
Världen ser inte ut som du tror. Den är bättre än du tror, men långt ifrån bra. Pengar, utbildning och hälsa är de viktigaste indikatorerna. Om man tittar på förväntad medellivslängd och barn per kvinna har världen förändrats mycket sedan 1950-talet. De flesta länder har minskat antalet barn per familj och världens befolkningsökning har därmed avstannat. Afrikas svårigheter orsakas främst av svag utbildning och korruption, men det ser olika ut också ibland Afrikas länder.
Tre utmaningar framöver: 1. Nya effektiva teknologier för ekologisk hållbarhet 2. Stabil befolkningstillväxt 3. Hjälpa de fattiga länderna att avskaffa extrem fattigdom.
Underutveckling/problem: 1,4 miljarder människor lever idag i extrem fattigdom. Många av dessa bor i Indien och Afrika. Klyftorna inom Uganda och andra länder i Afrika är extremt stora. Kvinnors förhållanden prioriteras inte alls, vilket innebär att många kvinnor dör under graviditeten. Barnadödligheten är också mycket stor. Barn dör av malaria, diarré, lungsjukdomar - sjukdomar som med enkla metoder som myggnät och vaccinering skulle kunna undvikas eller botas. Ca 25 000 barn dör varje dag, vilket motsvarar en tsunami var tionde dag. Men det finns hopp. Libyen, Iran och Egypten har t ex gjort stora framsteg och har idag en barndödlighet på ca 2 -4 %
Staffan Landin uttryckte att ”När vi gör rätt saker går det år rätt håll. Pengar och hälsa hör ihop.” Man kan se att länder med mycket pengar har bra hälsa och bra utbildning. Bra utbildning och bra hälsa hör därmed också ihop.
Efter Staffan Landins föredrag stod det klart för mig att lösningarna finns för att bekämpa fattigdomen, men inte något sätt att fatta besluten på. Köpenhamnsmötet i december förra året visade också på en avsaknad av globalt ansvarstagande. Med ett gemensamt ansvarstagande skulle vi kunna lösa mycket av världens problem redan idag. Frågan är bara hur vi går tillväga för att skapa ett sådant ansvarstagande.lördag 10 april 2010
Pushing the limits - förändring pågår
Idag besökte jag Östergötlands länsmuseum för att åter titta på Pushing the limits, en utställning som genom bilder, röster och citat tar upp frågor om fred och jämställdhet ur kvinnors perspektiv.
Utställningen presenteras på detta vis: "Att kunna fatta beslut om sitt eget liv och våga ta plats är en förutsättning för att kunna påverka samhället. Utställningen Pushing the Limits handlar om aktivism, makt och jämlikhet. Här berättar unga och engagerade aktivister från Georgien, Israel och Palestina om hur de upplever sin vardag i konfliktområden och om vad de vill förändra. Aktivisterna driver bland annat samtalsgrupper och gynekologiska mottagningar, är engagerade i flyktingfrågor och ordnar möten för människor över konfliktgränser. I sina organisationer arbetar de för att nå fred på riktigt. För kvinnors rätt att delta i fredsprocesser. För att alla ska känna sig trygga och få möjlighet till utbildning och försörjning. De kämpar för självklarheten att vara en del av samhället. Och för att få vara med och formulera framtiden."
Utställningen öppnades på Världskulturmuseet i Göteborg i september 2008 och har sedan dess turnerat runt i Sverige. Genom att ta utställningen till Linköping och också spela pjäsen Seven den 24 mars, tycker jag att Östergötlands länsmuseum fångar våra allra viktigaste frågor - mänskliga rättigheter, fred och jämställdhet. Jag är glad över att vi har ett så bra länsmuseum i Östergötland.
måndag 5 april 2010
Konstrunda på Österlen
Under påsken har jag tillsammans med goda vänner i Löderup deltagit i den 42:a konstrundan på Österlen. Konstrundan är en fantastisk idé som väcktes 1968 och därefter utvecklats till ett imponerade evenemang. Det hela handlar om att välja till vilken av de utvalda konstnärerna man vill åka, hitta platsen och sedan titta på konst i alla dess former. Flera tusen personer besöker på det här sättet konstnärer runt om på Österlen under påskveckan.
För vår del blev det besök hos flera keramiker i bl a Ystad, Kivik, Södra Mellby, Kåseberga och Hammenhög. Keramikerna Elna-Karin Helgesson i Ystad och Louise Ebbmar i Södra Mellby blev våra favoriter detta år. Vi fick många trevliga samtal med konstnärerna själva samtidigt som vi fick ta del av deras verk. Detta var min fjärde konstrunda i rad som jag gärna gör om igen nästa år.