torsdag 13 maj 2010

På väg till en framgångsrik integration

Jag har sedan 2005 på olika sätt arbetat med integration för nyanlända och andra invandrare. Enligt min åsikt arbetar vi i Östergötland på ett relativt framgångsrikt sätt med att möta nyanländas och andra invandrares förutsättningar och behov. Vissa områden och åtgärder fungerar bra, andra mindre bra, men i grunden finns det ett engagemang och kunnande som gör att jag vill hävda att arbetet i stort fungerar bra. Jag vänder mig därmed emot dem som säger att integrationsarbetet har misslyckats. Jag vill påstå att de som uttrycker detta inte har tillräcklig kunskap om det arbete som genomförs.

I januari fick jag möjlighet att medverka i arbetet med att ta fram en ny folder med syftet att beskriva det arbete som genomförs i Östergötland. Foldern fick namnet "På väg till en framgångsrik integration" och i denna finns länets insatser för en hälsofrämjande integration beskrivna samt åtgärder för att underlätta vägen till utbildning och arbete. (Se länken till FoU-enhetens hemsida under rubriken Aktuellt: Östergötlands integrationsarbete 2010" samt för mer information Regionförbundet Östsams hemsida "Nyanländas etablering".

För min del tycker jag det är viktigt att lyfta fram att Sveriges integrationsarbete utgår ifrån FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, som innebär att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter samt de nationella målen för integrationspolitiken som syftar till att människor, oavsett etnicitet, ska ha lika villkor och förutsättningar inom livets olika områden.

Den viktigaste utgångspunkten för integrationsarbetet anser jag vara hälsa och jag vill beskriva mitt synsätt genom attt citera ett avsnitt ur foldern:

"Människors hälsa är en ingång till frågorna om framtid, utveckling och hållbarhet. I grunden handlar det om solidaritet mellan människor och mellan nuvarande och kommande generationer. Hälsoproblem är tydligt kopplade till vilken social klass man tillhör. Ju högre inkomst och utbildning, desto större är sannolikheten för god hälsa. Hur mycket kontroll man har över sitt liv och de möjligheter man har till ett fullödigt socialt engagemang och deltagande är av avgörande betydelse för hälsan. Flertalet undersökningar visar att utlandsföddas hälsa är sämre än svenskföddas. I förlängningen innebär detta sämre möjligheter till arbete och delaktighet i det svenska samhället. "

Jag vill därför fortsätta arbeta för att hälsoperspektivet ska vara utgångspunkten för insatserna för nyanlända och invandrare på samma sätt sätt som hälsoperspektivet bör vara utgångspunkten i allt arbete.

söndag 9 maj 2010

Studieresa med Sankt Kors


Sedan två år har jag ett uppdrag för socialdemokraterna som ersättare i Fastighetsbolaget Sankt Kors i Linköping. I onsdags kväll reste hela styrelsen, tillsammans med tre tjänstemän, på en studieresa till Helsingfors. Den första dagen inleddes med gruppdiskussioner för att förnya visionen och strategierna för bolaget. Vi fick sedan lyssna till ett föredrag under rubriken "Market Udate", varefter Tuutti Kyyösti, Forsknings- och utvecklingschef på Skanska och professor vid Lunds Tekniska Högskolan berättade om "Sveriges Bygguniversitet" ett samarbete mellan de största högskolorna (CTH, KTH, LTH, LT) och "Bygginnovationen".


Under den andra dagen fick vi besöka Skanska Finland med studiebesök på en byggarbetsplats där en ny produktionsmetod tillämpas. Metoden kallas BIM (Building Information Modeling) och är ett digitalt planeringsverktyg för att studera och koppla ihop byggprocessen. Ett avancerat och framgångsrikt verktyg som Skanska ännu är relativt ensamma om att arbeta med. Vi genomförde också ett styrelsemöte under denna dag.

Studieresan var intressant och givande och gav mig kunskap om sådant jag normalt inte arbetar med. Det var också trevligt att lära känna styrelsen och tjänstemännen lite närmare. Första kvällens besök på en rysk restaurang gav också en inblick i Finlands historia och närhet till Ryssland.

tisdag 4 maj 2010

Claes Borgström talade om jämställdhet i Linköping


På inbjudan av S-kvinnor besökte idag Claes Borgström Linköping för att tala under rubriken "Vilket parti har den bästa och vassaste jämställdhetspolitiken?. Claes Borgström är jurist och arbetar som advokat sedan många år. Under 2000-2007 var Claes jämställdhetsombudsman (JÄMO) och sedan 2008 är han jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

I mitt arbete inom landstinget har jag arbetat med jämställdhetsfrågor i olika omgångar. Jag har bl a varit med om att utarbeta policy och handledningsplaner för landstingets jämställdhetsarbete samt genomföra mentorskapsprogram. I samband med detta arbete har jag vid två tillfällen haft förmånen att få lyssna på Claes Borgström och alltid blivit imponerad av hans sätt att beskriva jämställdhetsarbetet och dess betydelse. Bland annat minns jag att han alltid poängterade att jämställdhet är en kunskapsfråga, inte en åsiktsfråga. Han sa också att jämställdhet är något som måste erövras varje dag och aldrig kan tas för given.

Jag blev därför väldigt glad när Claes tackade jag till S-kvinnors inbjudan att komma till Linköping. Vi var ca 35 deltagare som lyssnade och diskuterade jämställdhetsfrågor med honom under kvällen. Jag blev stärkt och glad över hans beskrivning av jämställdhetsfrågornas betydelse även denna kväll. Särskild glad blev jag att höra honom beskriva hur jämställdhetsfrågorna måste ses ur ett helhetsperspektiv och integreras i alla politikområden.

Vi är många som anser att jämställdheten har tagit ett steg tillbaka under denna mandatperiod. Jämställdheten har blivit en fråga för familjen och individen. Jag tycker det är viktigt att återföra jämställdhetsfrågorna till samhällsnivån. Att arbeta med strukturer och på så sätt skapa förutsättningar för ett jämställt samhälle. Att ge kvinnor och män samma makt att forma samhället och sina egna liv. Denna kväll tog jämställdhetsfrågorna ett stort steg framåt med hjälp av Claes Borgström!

söndag 2 maj 2010

Healthy Regions projektet i Verona


Efter tre dagar hemma kan jag nu se tillbaka på fem intensiva och givande dagar i Verona tillsammans med våra partners från Danmark, Italien, England, Belgien och Tyskland i EU-projektet Healthy Regions. Vår första arbetsdag inleddes med uppföljning av projektet och en diskussion om våra erfarenheter efter två och ett halvt års arbete tillsammans. Vi fick vi också en guidad tur genom Veronas omgivningar i slutet av dagen. Under andra dagen redovisade varje region sitt pågående arbete med olika folkhälsoprojekt samt det slutresultat man ser av Healthy Regions projektet. Vi har haft olika utgångspunkter och förutsättningar att driva detta folkhälsoprojektet, men samtliga regioner har kunnat genomföra ett bra utvecklingsarbete lokalt och ser ett stort värde av vårt samarbete regionerna emellan.


Före mötet i Verona hade jag möjlighet att med lokalbuss åka till Bardolino vid Gardasjön genom ett vackert landskap med vingårdar. Jag tillbringade där en eftermiddag med att promenera utmed sjön och njuta av den vackra och rogivande miljön. Sammantaget blev dagarna i Italien en fin blandning av arbete och avkoppling.