Bakgrunden till att e-hälsa har utvecklats till ett så betydelsefullt område är den åldrande europeiska befolkningen som i allt högre utsträckning vårdas i hemmet, ökade krav på individanpassad vård och omsorg från aktiva och pålästa patienter samt bristande tillgång till specialistkompetens. Det främsta skälet är dock sannolikt hälso- och sjukvårdens allt mer begränsade ekonomiska resurser.
Här följer en beskrivning av vad e-hälsa innebär enligt Europeiska kommissionens beskrivning:
"Med e-hälsa avses verktyg och tjänster som använder informationsteknik, IT, för att förbättra det förebyggande arbetet, diagnoserna, vården, övervakningen och administrationen. Den kan gynna hela samhället genom att förbättra tillgången till vård och kvaliteten på vården och genom att effektivisera hälso- och sjukvården."
"E-hälsa omfattar informationsutbyte mellan patienter och hälso- och sjukvårdspersonal, sjukhus, andra yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården och nätverk för hälsoinformation, samt elektroniska patientjournaler, telemedicin, rörlig utrustning för patientövervakning, bokningsprogram för operationssalar, robotkirurgi och ren grundforskning om virtuell humanfysiologi."
EU kommissionen har i över tjugo års tid investerat i forskning kring e-hälsa och man har tagit politiska initiativ för att e-hälsotekniken ska tillämpas inom hela EU.
- EU:s mål är att förbättra invånarnas hälsa genom att göra livsviktig information tillgänglig – vid behov också mellan länder – med hjälp av e-hälsoverktyg.
- EU vill öka tillgången och kvaliteten på hälso- och sjukvården genom att göra e-hälsa till en del av folkhälsopolitiken och genom att samordna EU-ländernas politik och ekonomiska och tekniska strategier.
- EU vill göra e-hälsoverktygen effektivare, mer användarvänliga och allmänt populära genom att engagera både de yrkesverksamma och patienterna i utformningen och genomförandet av strategin.
Jag tror att e-hälsa kan bidra till en säkrare och effektivare hälso- och sjukvård samt ge mer kunskap och inflytande för patienter och medborgare. Utvecklingen har bara tagit sin början och många svårigheter väntar på vägen, men Sverige ligger långt framme kunskapsmässigt vilket ger goda förhoppningar inför framtiden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar