Tisdagen den 13 september kommer Dan Andersson, f.d. chefsekonom på LO, till Linköping, för att prata om sin rapport ”Mer vård för pengarna – mer pengar till vården”, som handlar om vårdens framtida finansiering och resursbehov.
Detta sker på ett öppet seminarium anordnat av Socialdemokraterna, S-kvinnor och ABF. Medverkar gör även Mats Johansson, socialdemokraternas gruppledare i landstinget. Från S-kvinnor kommer bland annat jag själv att medverka. Moderator för seminariet är Widar Andersson.
Plats: Hörsalen, Stadsbiblioteket i Linköping.
Tid: 13 september 18.00 – 20.00.
Alla som är intreserade av samhällsfrågor och särskilt hälso- och sjukvårdens utveckling hälsas varmt välkomna!
Hör gärna av dig till mig vid frågor eller för mer information.
Här kommer jag att skriva om sådant som jag själv står för. Det kan vara med anledning av något som just hänt eller något jag tänkt på en längre tid. Jag kommer främst att ta upp frågor som handlar om hälso- och sjukvård och folkhälsa, men också andra mer vardagsnära frågor. Min förhoppning är att jag ska kunna bidra med såväl reflektioner, debattinlägg som fakta. Mina ledord, som utgår från socialdemokratin, är solidaritet, frihet, jämlikhet och jämställdhet.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Skulle gärna vara med och lyssna.
SvaraRaderaMen läste rapporten och blev lite förvånad över analysen. Pegul skriver att avkastningen är högre inom privat sjukvård än inom övriga privata företag. Hon skriver också att den privata sjuvården inte gangnat vare sig personal eller patienter.
Vad jag kan förstå, så uppstår lätt en situation av bristande konkurrens när staten begränsar etabelering på en marknad, (vi kan jämföra med tidigare Taxi licenser) detta är också vad som också skett inom sjukvården, tveksamhet kring privat sjukvård har gjort att endast ett fåtal tagit sig genom spärren (fått licens) och i och med detta gagnas av mindre konkurrens.
Vad jag också har uppfattningen av är att både personal och patienter gynnas av den privata vården, den privata sidan har varit klart lönedrivande (vilket också gjort att den Landsting baserade sjukvården tvingats höja lönerna)och ingen jag hört har klagat på den privata vårdens kvalitet. (kanske dumt att ta med då det är ett tyckande).
Den Landstings baserade sjukvården behöver den privata, inte för kapacitet i rämsta rummet utan för "bench marking", privat vård kräver avkastning till ägarna, vilket leder till att alla stenar måste vändas och analyseras för att få en vård som uppfyller kvalitetskraven men samtidgt är lönsam. Om nu kvalitetskraven är uppfyllda är risken att en inte så effektiv Landstings baserad vård sätter prislappen och det kan då skapa övervinster inom den privata sektorn. Det är lätt nu att koppla ineffektiv Lantings baserad sjukvård till att personalen inte gör ett bra eller effektivt jobb men så tror jag inte är fallet, problemen inom den Landstings baserade vården är organisatorisk. Den brister i management, avtal (vi kan bara titta på de fallskärmar som delas ut), brister i medinflytande och den brister i utnyttjande av den operativa personalen. Det är för mycket gamla strukture kvar i systemet.
Ska bli intressant att se hur den "överbetalda" (enligt pressen (och för att hon är kvinna))sjukhuschefen klarar jobbet i Göteborg