tisdag 1 december 2015

Hemsjukvårdsreformen i Östergötland

Under 2015 har jag, tillsammans med tre kollegor på min arbetsplats vid Forsknings- och utvecklingsenheten för närsjukvården i Östergötland, utvärderat den hemsjukvårdsreform som genomfördes i Östergötland den första januari 2014.

Syftet med utvärderingen var att beskriva vårdpersonalens erfarenheter av hemsjukvårdsreformen och målet att ge underlag för fortsatt utveckling av samverkan mellan kommunerna och regionen till nytta för patienterna. För att få fram vårdpersonalens erfarenheter genomförde vi 12 fokusgruppsintervjuer med sammanlagt 62 deltagare, med olika professioner, från Region Östergötland och länets samtliga kommuner. 

Efter analys och resultatsammanställning har vi fått fram såväl problem som framgångsfaktorer. Sammanfattningsvis har vi formulerat våra slutsatser av hemsjukvårdsreformen och rekommendationer för fortsatt utveckling på följande sätt:

             Information måste nås och förstås för gott samarbete och patientsäker vård!
       Regelverk och ansvarsfördelning måste förankras ”hela vägen”!
       Kompatibla journalsystem ett måste - den ena måste veta vad den andra gör!
       Utökad läkarmedverkan krävs för patientsäker vård!
       Kompetensutveckling och fortbildning – en gemensam angelägenhet!
       Säkerställ vårdprocessen för sårbara patientgrupper!
       Vårdprocessen mer komplex och måste bli säker för patienten! 

De problem och framgångsfaktorer som vi funnit ser vi som möjligheter att utveckla vården och samverkan mellan huvudmännen. Vi tror att det är genom att lyfta fram brister och problem, tillsammans med goda exempel, som vi kan förändra och utveckla såväl sjukvården som hemsjukvården till nytta för medborgare och patienter i Östergötland.

Avslutningsvis - det var mycket roligt att se det intresse som visades för vår utvärdering vid konferensen I hemsjukvårdens spår den 20 november i Linköping. Alla våra medhavda rapporter tog fort slut!

Läs gärna rapporten Vårdpersonalens erfarenheter av hemsjukvårdsreformen i Östergötland i sin helhet här samt mer om Region Östergötlands kommunsamverkan inom området vård och omsorg här.


måndag 23 november 2015

Nyanländas etablering i Östergötland

Snart dags för dagens anförande
Idag och imorgon sammanträder Regionfullmäktige i Östergötland för debatt och beslut om bland annat Finansplan 2016-2018, Kulturplan 2016-2019, motioner och interpellationer. Under dagens finansdebatt fick jag möjlighet att ta upp flyktingsituationen i Sverige och utvecklingen av nyanländas etablering i Östergötland. Många goda insatser pågår och planeras. Samtidigt måste vi tänka nytt i former av ökad samverkan och genomtänkta strategier.

Så här blev mitt anförande från talarstolen:

"En av vår tids stora utmaningar är den pågående flyktingsituationen. Antalet människor som är på flykt i världen har inte varit så högt sedan andra världskriget. Prognosen för år 2015 räknas till 140 000190 000 asylsökande i Sverige, enligt Migrationsverkets senaste prognos. För Region Östergötlands del är det av stor vikt att vi är med och bidrar till att samhället klarar av denna utmaning och omställning.

Sveriges integrationsarbete utgår ifrån FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, som innebär att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Människor, oavsett etnicitet, ska ha lika villkor och förutsättningar inom livets olika områden.

Det nationella folkhälsomålet är att ”Skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen”. Detta mål tillsammans med de regionala folkhälsomålen och Östergötlands regionala utvecklingsprogram är vägledande för arbetet i Östergötland.

I länet bedrivs sedan 2004 ett framgångsrikt samverkansarbete kring nyanländas etablering, en samverkan som resulterar  i en gemensam överenskommelse mellan Region Östergötland, länet kommuner, Länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket. Den fjärde reviderade överenskommelsen har namnet ”Etablering i utveckling” och gäller för åren 2016 – 2020”.

I syfte att tillvarata nyanländas kompetens genomförs flera olika åtgärder i länet. Vid Regionstyrelsens sammanträde i november fick vi en redovisning av dessa insatser av Cathrine Szabo, Christoffer Martinelle och Sara Mellergård på Ledningsstaben. Som exempel på insatser inom hälso- och sjukvården vill jag här framhålla hälsoundersökningar för nyanlända och hälsokommunikatörernas arbete. Ur ett regionalt utvecklingsperspektiv vill jag nämna åtgärder som samhällsorientering för nyanlända, digital delaktighet och kulturprojekt.
Ur ett arbetsgivarperspektiv kommer snabbspåret för nyanlända med medicinsk kompetens bli en viktig insats och likaså strategin för vidare introduktion av utlandsutbildade läkare.

Detta är alla exempel på åtgärder som pågår eller planeras i Region Östergötland. Viktiga åtgärder som kommer att ha stor betydelse för nyanländas integrering i Östergötland. Samtidig måste vi vara beredda att tänka nytt. Vi behöver se integration som en avgörande framtidsfråga och en fråga om hållbar utveckling för regionen. En fråga som kräver samverkan och genomtänkta strategier, där Region Östergötland spelar en viktig roll både som enskild aktör och som en aktör i samverkan med andra.

Trots att främlingsfientlighet och rädsla i Sverige och Europa håller på att skapa sprickor i vårt samhälle får ingenting i våra svar på detta ändra våra grundläggande värderingar om demokrati och medmänsklighet. Vi måste fortsätta arbeta för att minska ekonomiska orättvisor och segregation, för ökad jämlikhet och jämställdhet, skapa hopp och framtidstro och på så sätt förbättra människors hälsa, trygghet och tillit till samhället. I grunden handlar detta om solidaritet mellan människor, mellan nuvarande och kommande generationer."

måndag 30 mars 2015

Östergötland bidrar till jämlik hälsa och goda livsvillkor

Idag publicerar Folkbladet och Norrköpings Tidningar (NT) min debattartikel om Östergötlands arbete för jämlik hälsa, som jag skrivit med anledning av regeringens tillsättning av en nationell kommission för jämlik hälsa. Sammanfattningsvis menar jag att Östergötlands arbete bidrar både nationellt och regionalt till jämlik hälsa och goda livsvillkor. Glad att Folkbladet och NT vill uppmärksammar vårt arbete på detta sätt!

 Här nedan kan du läsa artikeln med länkar till Östgötakommissionens och Socialdemokraternas rapporter:

Östergötland bidrar till jämlik hälsa och goda livsvillkor

I regeringsförklaringen annonserade statsminister Stefan Löfven att en kommission för jämlik hälsa ska tillsättas. Direktiven för kommissionen kommer att beslutas inom den närmaste tiden och tanken är att de påverkbara hälsoklyftorna ska kunna slutas inom en generation.
 
Jag fick nyligen Östgötakommissionens tryckta slutrapport i min hand. Med utgångspunkt från den Folkhälsopolitiska policyn för Östergötland har Östgötakommissionen under två år arbetat med att kartlägga och analysera hälsoläget i regionen. Resultaten visar att det finns påtagliga sociala skillnader i hälsa. En särskild iakttagelse är att skillnaderna följer en gradient, där en lägre socioekonomisk situation stegvis är förenad med en sämre hälsa, vilket innebär en gradvis ökad sårbarhet för ohälsa och sjukdom vid en mer utsatt social situation. Med kartläggningen som underlag presenterar Östgötakommissionen både övergripande och specifika rekommendationer för jämlik hälsa och ger också konkreta exempel på insatser inom olika arenor.
 
Den Socialdemokratiska kommissionen för jämlikhälsa i Östergötland presenterade sin slutrapport ”Vägen till ett jämlikt samhälle – hälsa, välfärd och solidaritet” i oktober 2013. Som samordnare för denna kommission är jag glad att se den samstämmighet som råder mellan den Socialdemokratiska kommissionens och Östgötakommissionens rapporter. Båda kommissionerna riktar sig till de strukturella nivåerna och har som främsta syfte att bidra till ett samhälle som ger människor tilltro till egen förmåga, tillit till andra, hopp och framtidstro. Ansatsen är också gemensam genom att rekommendationerna ska ses som en inledning på ett långsiktigt arbete i regionen med målet att skapa förutsättningar för jämlik hälsa.
 
Östgötakommissionens och den Socialdemokratiska kommissionens kunskapsunderlag och rekommendationer bör komma till stor nytta i regeringens nationella kommission för jämlik hälsa. Som Socialdemokrat känner jag stor tillförsikt såväl inför den nationella kommissionens arbete som för Koalition för Östergötland (S, MP, FP, C) fortsatta insatser för jämlik hälsa i regionen. Östergötlands arbete bidrar både nationellt och regionalt till jämlik hälsa och goda livsvillkor!

Birgitta Larsson
Ledamot för Socialdemokraterna i Regionfullmäktige och Regionstyrelsen, Region Östergötland

 

torsdag 5 mars 2015

Projektet Barn som anhöriga i Östergötland

Bild i rapport om Barn som anhöriga
På Region Östergötlands hemsida kan man läsa att tiotusentals barn varje år berörs av förälders allvarliga sjukdom eller skada och att ungefär 3500 barn förlorar minst en förälder genom dödsfall. Forskning visar att barn som inte får stöd i samband med en allvarlig kris i familjen löper risk att utveckla ohälsa senare i livet.

Östergötland var ett av fyra landsting som Socialstyrelsen valde ut för att under 2012-2014 utveckla metoder för att stötta barn som anhöriga. Under dessa tre år har många insatser för att förbättra barns och ungdomars situation genomförts inom Region Östergötland (f d Landstinget i Östergötland). Resultatet av projektet Barn som anhöriga kan idag ses i ett säkrare sätt att bemöta patienter och barn och genom en tydligare struktur för arbetet. Det har också skapats barnvänligare miljöer på både barn- och vuxenavdelningar, vilket bland annat beskrivs i Carinas krönika i dagens Östgöta Correspondenten. Arbetet med att uppmärksamma barn som anhöriga och ge dem information, råd och stöd fortsätter nu inom ramen för den ordinarie verksamhet som bedrivs i regionen. Läs gärna mer om projektet på hemsidan.

I mitt arbete på FoU-enheten för närsjukvården har jag medverkat i projektet Barn som anhöriga genom att utvärdera det arbete som har genomförts på vårdcentralerna Mjölby och Ödeshög och Beroendekliniken i Linköping. Vid en FoU-lunch på Universitetssjukhuset i Linköping den 25 februari redovisade jag och min kollega Lisa Viktorsson vår utvärdering och berättade också om projektet Barn som anhöriga i stort. Ta gärna del av vår presentation genom denna videolänk på YouTube och också andra FoU-presentationer här.

Det har varit mycket lärorikt och givande att få delta i projektet Barn som anhöriga och på så sätt kunna bidra till att främja hälsa och förebygga ohälsa bland barn och ungdomar. 

tisdag 20 januari 2015

Socialt arbete - kreativitet och utveckling

Campus Norrköping
Jag har under höstteminen 2014 gått kursen Social kategorisering, motstånd och kreativitet i socialt arbete, 15 hp på Linköpings Universitet tillsammans med trettio socionomstudenter. Kursen har handlat om socialt förändringsarbete och sociala kategoriseringar som genus, klass, ålder och etnicitet.

I kursen har ingått föreläsningar om narrativ teori, transnationellt perspektiv, våld i nära relationer samt sorg- och livsloppteorier. Vi har diskuterat sociala problem utifrån olika fallbeskrivningar, sett på film- och teaterföreställningar och läst skönlitteratur som en del av kurslitteraturen. Förutom detta har vi genomfört en s k livsloppsintervju som innebär att intervjupersonen berättar om de händelser som blivit viktiga vändpunkter under dennes liv.

Att få studera, diskutera och praktisk tillämpa teorier om förändringsarbete, sorg, krishantering och livshändelser och på så sätt också inse betydelsen av berättandets kraft har gett mig mycket kunskap under hösten.

Med en socionomexamen från 1979, en magisterexamen 2012 i socialt arbete och nu ytterligare en kurs i socialt arbete kan jag konstatera att det sociala arbetets teorier och metoder fortsätter att utvecklas och ger mig en god grund att stå på i arbetslivet, inom politiken och som medmänniska. Att få genomföra kursen i Norrköpings vackra universitetsmiljö tillsammans med engagerade lärare och unga socionomstuderanden har varit en ytterligare stor förmån.

Se gärna den här länken för mer information om Masterutbildningen i socialt arbete vid Linköpings Universitet.