Syftet med utvärderingen var att beskriva vårdpersonalens erfarenheter av hemsjukvårdsreformen och målet att ge underlag för fortsatt utveckling av samverkan mellan kommunerna och regionen till nytta för patienterna. För att få fram vårdpersonalens erfarenheter genomförde vi 12 fokusgruppsintervjuer med sammanlagt 62 deltagare, med olika professioner, från Region Östergötland och länets samtliga kommuner.
Efter analys och resultatsammanställning har vi fått fram såväl problem som framgångsfaktorer. Sammanfattningsvis har vi formulerat våra slutsatser av hemsjukvårdsreformen och rekommendationer för fortsatt utveckling på följande sätt:
• Information måste nås och förstås för gott samarbete och patientsäker vård!
• Regelverk
och ansvarsfördelning måste förankras ”hela vägen”!
• Kompatibla
journalsystem ett måste - den ena måste veta vad den andra gör!
• Utökad
läkarmedverkan krävs för patientsäker vård!
• Kompetensutveckling
och fortbildning – en gemensam angelägenhet!
• Säkerställ
vårdprocessen för sårbara patientgrupper!
• Vårdprocessen
mer komplex och måste bli säker för patienten!
De problem och framgångsfaktorer som vi funnit ser vi som möjligheter att utveckla vården och samverkan mellan huvudmännen. Vi tror att det är genom att lyfta fram brister och problem, tillsammans med goda exempel, som vi kan förändra och utveckla såväl sjukvården som hemsjukvården till nytta för medborgare och patienter i Östergötland.
Avslutningsvis - det var mycket roligt att se det intresse som visades för vår utvärdering vid konferensen I hemsjukvårdens spår den 20 november i Linköping. Alla våra medhavda rapporter tog fort slut!
Läs gärna rapporten Vårdpersonalens erfarenheter av hemsjukvårdsreformen i Östergötland i sin helhet här samt mer om Region Östergötlands kommunsamverkan inom området vård och omsorg här.