tisdag 20 januari 2015

Socialt arbete - kreativitet och utveckling

Campus Norrköping
Jag har under höstteminen 2014 gått kursen Social kategorisering, motstånd och kreativitet i socialt arbete, 15 hp på Linköpings Universitet tillsammans med trettio socionomstudenter. Kursen har handlat om socialt förändringsarbete och sociala kategoriseringar som genus, klass, ålder och etnicitet.

I kursen har ingått föreläsningar om narrativ teori, transnationellt perspektiv, våld i nära relationer samt sorg- och livsloppteorier. Vi har diskuterat sociala problem utifrån olika fallbeskrivningar, sett på film- och teaterföreställningar och läst skönlitteratur som en del av kurslitteraturen. Förutom detta har vi genomfört en s k livsloppsintervju som innebär att intervjupersonen berättar om de händelser som blivit viktiga vändpunkter under dennes liv.

Att få studera, diskutera och praktisk tillämpa teorier om förändringsarbete, sorg, krishantering och livshändelser och på så sätt också inse betydelsen av berättandets kraft har gett mig mycket kunskap under hösten.

Med en socionomexamen från 1979, en magisterexamen 2012 i socialt arbete och nu ytterligare en kurs i socialt arbete kan jag konstatera att det sociala arbetets teorier och metoder fortsätter att utvecklas och ger mig en god grund att stå på i arbetslivet, inom politiken och som medmänniska. Att få genomföra kursen i Norrköpings vackra universitetsmiljö tillsammans med engagerade lärare och unga socionomstuderanden har varit en ytterligare stor förmån.

Se gärna den här länken för mer information om Masterutbildningen i socialt arbete vid Linköpings Universitet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar