Här kommer jag att skriva om sådant som jag själv står för. Det kan vara med anledning av något som just hänt eller något jag tänkt på en längre tid. Jag kommer främst att ta upp frågor som handlar om hälso- och sjukvård och folkhälsa, men också andra mer vardagsnära frågor. Min förhoppning är att jag ska kunna bidra med såväl reflektioner, debattinlägg som fakta. Mina ledord, som utgår från socialdemokratin, är solidaritet, frihet, jämlikhet och jämställdhet.
fredag 23 juli 2010
Östgötapärlor
I tisdags gjorde jag, tillsammans med några från min närmaste familj, en resa i Östergötland för att titta på några av länets kulturskatter. Vår resa gick först till S:t Maria kyrka i Risinge utanför Finspång. Kyrkan grundlades under 1100-talet och mycket av kyrkans ursprung och miljön däromkring är bevarad i form av vackra takmålningar, bänkar i trä, en fin klockstapel och en vit mur som omgärdar kyrkan. Att vandra runt i denna rofyllda miljö kändes som att färdas många år tillbaka och jag kände beundran för allt som var möjligt att åstadkomma för så länge sedan.
Därefter gick vår resa vidare till Rejmyre glasbruk med besök i hyttan, glasbruksmuseet,butiken och intilliggande affärer. Rejmyre firar i år 200 år och är ett av Sveriges äldsta glasbruk. Roligt att glasbruket i hård konkurrens med andra kan hålla så hög klass.
Under eftermiddagen åkte vi vidare till Hävla och besökte där en gammal vattenkvarn vid Hävlaån. Vi fick en trevlig visning av kvarnen och hur den än i dag fungerar som under tidigt 1900-tal. Produktionen består bl a av ekologiskt vetemjöl och dinkel som vi också köpte med oss hem. Att se kvarnhuset med alla säckar fulla med säd var för mig som att återvända till min barndom på 60-talet när min pappa tröskade och säden förvarades i samma sorts säckar. Den vackra miljön vid kvarnen bidrog också till att detta besök blev en fin upplevelse.
Vi besökte sedan Hävla Hammarsmedja som ligger några kilometer från kvarnen. Denna smedja var i drift i 242 år och är ett industriellt minnesmärke över svensk järnhantering från 1600-talet fram till 1900-talet.
Under resan hann vi också besöka Perkils kättil som är en av Skandinaviens största jättegrytor, 12 meter djup och 4 meter i diameter, och tillkom under den senaste istiden. Vi avslutade dagen med äta mycket god östgötamat på värdshuset Göta Hotell i Borensberg.
Detta var några östgötska pärlor och sevärdheter som vi fick möjlighet att ta del av denna dag. Tänk så mycket Östergötland har att erbjuda både när det gäller natur och kultur om man bara tar sig tid att leta fram och besöka dessa!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar