tisdag 31 augusti 2010

Med själ och hjärta i politiken

Jag tycker Mikael Sanfridson i sin blog igår på ett mycket bra sätt fångar både kärnan och vardagen i det politiska arbetet. Den speglar varför jag och många andra partivänner är beredda att satsa så mycket av själ och hjärta samt tid för politiskt arbete.

Så här skriver Mikael:

"Min partikamrater gör en fantastisk arbetsinsats, för partiet, sina egna drömmar om en rättvisare värld, och säkert många andra skäl. Långa dagar blandas med partiarbete och ordinarie jobb. Pussel med dagis, och kompromisser med nära och kära. Flygblad på morgonen, stå valstugan på dagen, packa frukt och partiprogram, ringa väljare och knacka dörr. Och till sist medlemsmöte med politiska diskussioner"...

"Räckmackor, vitt vin, vita dukar, dyra restauranger blev det inte ikväll heller. En frukt, vänskaplig stämning, gemensamma mål med brinnande av iver att få förändra världen. Ideelt arbete för något man är beskälad av och tror på, för sig själv, sin familj, grannar och bekanta, arbetskamrater och linköpingsbor i allmänhet. Keep up the good work, ni är alla delaktiga i något stort och fint."

Med detta går jag vidare med kraft inför nästa flygbladsutdelning kl 7.00 imorgon bitti.

söndag 29 augusti 2010

Hur jämställt är Sverige egentligen?

Idag skulle jag vilja, genom att citera en dialog mellan Erik Blixt och "Mats Knutsson" i dagens avsnitt av Public Service, ställa frågan - Hur jämställt är Sverige egentligen?

Så här låter dialogen:
"Erik Blixt: Hur tycker du Mona Sahlin klarade utfrågningen?
"Mats Knutsson": Mycket bra. Mona är en utomordentligt skicklig politiker. Hon lägger sina ord väl. Hon är alltid lika rak, klok och tydlig. Inte heller är det något fel på politiken i sak. Hon har på kort tid lyckats ena oppositionen kring ett starkt program, vilket framgick tydligt av hennes insats ikväll.
Erik Blixt: Så det blir toppbetyg med andra ord?
"Mats Knutsson": Nej det blir det inte för det är ju Mona vi talar om. Det vet ju alla att det inte spelar någon roll vad hon säger eller hur väl hon säger det. Så länge det är hon som pratar är det ingen som bryr sig."

Jag ställer min fråga med utgångspunkt från att Mona Sahlin aldrig i media eller i samtal beskrivs med de första meningarna i denna dialog och beror det i så fall på att vi inte vill se en kvinnlig statsminister? Jag tror att orsaken ligger just i vår ovana att se kvinnor som ledare och att vår bild av en statsminister är en man. Sverige som anses som ett av världens mest jämställda land har därmed enligt min mening inte kommit särskilt långt när det gäller verklig jämställdhet mellan män och kvinnor.

Läs gärna Liza Marklunds artikel Hon bryter mot normerna, där Marklund också beskriver detta förhållanden.

Jag vill här upprepa "Mats Knutsson" första utlåtande och sprida denna bild av Mona Sahlin. För mig är den rätt i alla avseenden:

"Mona är en utomordentligt skicklig politiker. Hon lägger sina ord väl. Hon är alltid lika rak, klok och tydlig. Inte heller är det något fel på politiken i sak. Hon har på kort tid lyckats ena oppositionen kring ett starkt program, ..."

lördag 28 augusti 2010

Valarbetet fortsätter

Valarbetet fortsätter och nu är det bara tre veckor kvar till valdagen den 19 september. Under veckan har jag varit i vår valstuga på Trädgårdstorget i Linköping en stund varje dag och haft flera trevliga samtal med väljare om vad vår socialdemokratiska politik står för. Jag har också delat ut flygblad utanför Universitetssjukhuset under en tidig morgontimma samt skickat brev med min valfolder till vänner och bekanta.

Idag har jag också valarbetat i Linköping och denna gång var det vår
nya folder "Investera i sjukvården" som beskriver vår hälso- och sjukvårdspolitik i Östergötland som jag delade ut. Mats Johansson, Anna Larsson och Martin Tollén beskrev våra satsningar på ett fint sätt under eftermiddagens torgmöte. Här kan du läsa om vad vårt program innehåller (se vänstra menyraden).

Hälso- och sjukvårdspolitik innehåller många dimensioner och tar tid att sätta sig in i, men är därför också så intressant att arbeta med. De politiska satsningar som vi socialdemokrater vill genomföra bygger på stor kunskap och lång erfarenhet och jag hoppas därför att det blir vi som får väljarnas förtroende under nästa mandatperiod.

onsdag 25 augusti 2010

Jämlik hälsa i en hållbar region

Idag har har Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet presenterat sin gemensamma överenskommelse om landstingspolitiken 2010 – 2014. Överenskommelsen innehåller stora satsningar för att förbättra vården där 300 miljoner tillförs.

Politiken är heltäckande men följande satsningar är extra värda att lyfta fram:

- fler äldre ska få vård i hemmet
- missbruksvården förbättras
- åtgärder för att nå ett klimatneutralt landsting
- en tydlig inriktning mot jämlik vård
- kraftiga satsningar på kollektivtrafiken


Jag känner hoppfullhet inför landstingsvalet och den kommande mandatperioden med denna framtidsinriktade överenskommelse som grund för vårt arbete.

Läs mer om vår överenskommelse på de rödgrönas gemensamma blogg och lyssna också gärna på 24 Corren.

söndag 22 augusti 2010

Min valfolder inför valet den 19 september

Här presenterar jag min valfolder, där jag som kandidat till Landstingsfullmäktige beskriver vad jag vill arbeta för och vilka frågor som jag tycker är viktigast under den kommande mandatperioden.

Välkommen att läsa och kommentera!

Valfolder Birgitta Larsson (S)
Lay-out: Hillevi@kreatens.se
Foto: Jan Thorstensson

tisdag 17 augusti 2010

Mitt flygblad - Hälsa är politik!

Med inspiration från Stockholms (S) förening "En bättre och jämlik hälsa", har jag ikväll skrivit på ett flygblad för att försöka förklara varför hälsa är en politisk fråga. Så här blev resultatet:

Idag är hälsan ojämlik och klyftorna ökar!

- 20 - 40% av ohälsan hos barn har sociala och ekonomiska orsaker
- De rikaste 80 - åringarna mår bättre än de fattigaste 65-åringarna
- Män lever kortare, men kvinnor är sjukare

Vi kan förbättra hälsan och göra den jämlik genom att

- minska barnfattigdomen och individualisera föräldraförsäkringen
- skapa en skola där alla får utvecklas på sina villkor
- ge alla unga jobb om de inte studerar
- stärka hälso- och sjukvårdens och kommunernas hälsofrämjande arbete
- utveckla en god äldreomsorg med social gemenskap, möjlighet att vistas utomhus och att äta god mat tillsammans med andra

I mer jämlika samhällen är livet längre, den sociala rörligheten större, den fysiska och mentala hälsan bättre och våldet mindre utbrett. I jämlika samhällen är hälsan bättre för alla.

Vi vill ha ett solidariskt Östergötland, där vi minskar klyftorna mellan människor, städer och stadsdelar. Det mår alla bättre av på sikt. Även de som redan idag har den bästa hälsan.

torsdag 12 augusti 2010

Vården måste få resurser

Läs gärna Mats Johanssons (S) debattinlägg "Vården måste få resurser i Folkbladet igår, där han lyfter fram den socialdemokratiska landstingspolitiken och behovet av resursförstärkning till den Östgötska sjukvården.

Jag rekommenderar också alla att följa Mats Johanssons blogg som uppdateras varje dag med intressanta och dagsaktuella händelser.

En bra politik för hälso- och sjukvården

Valarbetet denna vecka började i tisdags, då vi var några socialdemokrater som träffades utanför Universitetssjukhuset kl 06.30 för att dela ut informationsblad och frukt till personalen. Det blev en trevlig timme då vi mötte personal som antingen började eller slutade sitt pass.

Det vi ville förmedla vid detta tillfälle var att vi anser att hälso- och sjukvårdspersonalen är den viktigaste resursen i vården. Vårt socialdemokratiska budskap formulerades på detta sätt:

"Varje år får fler östgötar möjlighet att uppleva sin hundraårsdag! Det är en fantastisk utveckling och ett resultat av medvetna satsningar på en välfärd för alla. Den viktigaste resursen i sjukvården är personalen. Med engagerade och kompetenta medarbetare skapas en bra sjukvård. Vi vill förverkliga visionen om Östergötland som landets bästa landsting att arbeta i.

Detta innebär en socialdemokratisk politik:
- Kompetensutveckling för alla medarbetare.
- Alla arbetsplatser inom landstinget blir mönsterarbetsplatser.
- Ett nej till avskaffandet av bra arbetstidsmodeller.
- Möjligheter för alla medarbetare att delta i forsknings- och utvecklingsarbete."

Så tidigt på morgonen är utrymmet för samtal litet, men jag uppfattade ändå att de flesta såg det som positivt att vi var där och delade ut information om vår hälso- och sjukvårdspolitik. En politik som vi hoppas få förtroendet att genomföra efter valet och de kommande fyra åren.

onsdag 4 augusti 2010

Tankar inför valet den 19 september

Det som jag allra mest ser fram emot idag är valet den 19 september. Valarbetet startade redan under våren och fortsatte under Almedalsveckan för min del. Men det mest intensiva arbetet återstår och jag har idag fått information om kommande valaktiviteter i form av dörrknackning, utdelning av informationsmaterial och valstugearbete med början i nästa vecka. Det är min första valrörelse och jag riktigt längtar efter att komma igång med detta arbete. Det känns så otroligt viktigt för vårt samhälle på alla nivåer, kommun-, landstings- och riksdagsnivå, att vi får en rödgrön regering efter valet. Detta för att vi ska kunna behålla och samtidigt utveckla den samhällsmodell som varit så framgångsrik under många år - den svenska modellen byggd på socialdemokratisk värdegrund om ett jämlikt och solidariskt samhälle.

Jag kommer att ägna mesta möjliga tid fram till valet den 19 september till att samtala och informera om vår socialdemokratiska och rödgröna politik. Jag hoppas många vill lyssna på mig och andra som vill diskutera politiska frågor. Frågor som mänskliga rättigheter, demokrati och jämställdhet kan aldrig tas för givna utan måste ständigt erövras. Därför är det viktigt att vi diskuterar hur vi vill att vårt samhälle ska se ut och använder vår möjlighet att rösta och därmed påverka samhällsinriktningen.

En spännande arbetshöst

Idag är det onsdag och jag har arbetat två dagar efter min semester. Fortfarande är vi bara några få som har kommit tillbaka, så det är lugnt och tyst på min arbetsplats. Har hunnit gå igenom en del mail och börjat planeringen för hösten. Det som jag mest ser fram emot i mitt arbete under hösten är konferensavslutningen av EU projektet Healthy Regions den 21-23 september i Bryssel. Mycket spännande och intressant arbete återstår med att summera kunskap och erfarenheter från detta tre-åriga folkhälsoprojekt innan vi kan redovisa våra erfarenheter tillsammans med de övriga fem EU regionerna från Danmark, England, Italien, Belgien och Tyskland. Men också flera andra uppgifter känns intressanta att få vara delaktig i under hösten.

Min kunskap om folkhälsa har växt och fördjupats sedan jag började med detta område hösten 1999. Jag ser idag betydelsen av detta förhållnings- och arbetssätt inom många verksamhetsområden och alla politikområden. Min ambition och förhoppning är att kunna förmedla vad jag lärt till så många som möjligt med syftet att skapa bättre förhållanden för alla.

En spännande arbetshöst väntar.