På grund av samhällets begränsade resurser måste beslut om hur vi ska begränsa det offentliga åtagandet fattas. Inom hälso- och sjukvårdssektorn innebär detta att beslutsfattare tvingas fatta beslut som innebär att patienter nekas vård. Vilka patienter ska få stå tillbaka och varför?
Värdekonflikter kommer alltid att finnas mellan effektivitet och rättvisa. Men med en öppen och mer systematisk diskussion går det att åstadkomma både mer rättvisa och en effektivare vård. Ingen blir populär på det. Det gäller att vara öppen, tydlig och stå ut i längden. Då kan det ändå ge resultat.
Dessa slutsatser presenterar Gustav Tinghög som är den första att disputera hos Prioriteringscentrum vid Linköpings Universitet. I sin avhandling "Konsten att säga nej" (The art of saying no - the economics and ethics of health care rationing) har han studerat värdekonflikter som uppstår i samband med ransonering inom hälso- och sjukvård. Han disputerar imorgon den 4 februari.
- Att högavlönade kommer snabbare fram i köerna må vara oetiskt, men är föga förvånande, säger han. Det är inte inkomsten i sig utan andra faktorer som avgör. Höginkomsttagare är vanligen mer välutbildade, förstår kanske bättre de administrativa systemen och kan prata för sig. Därför går det fortare för dem.
Han påpekar dock också att det inom vissa vårdgrupper inte gick att se någon sådan skillnad, nämligen hjärt-kärlsjukdomar, gynekologi, urologi och ögonsjukvård. Ingen diskriminering kunde heller utläsas på grund av etnicitet eller kön.
Exempel på andra värdekonflikter som avhandlingen analyserar är frågan om när vård ska bekostas privat respektive offentligt. Han analyserar också frågan om egenansvar och problematiken med organdonation.
Jag ser denna avhandling som mycket viktig för hälso- och sjukvårdens framtida arbete och jag hoppas kunna delta i Prioriteringscentrums seminarium den 29 mars då avhandlingen presenteras.
Jag vill här gärna upprepa Gustav Tinghögs slutsats, då den helt överenstämmer med min syn och utgångspunkt i denna fråga:
"Värdekonflikter kommer alltid att finnas mellan effektivitet och rättvisa. Men med en öppen och mer systematisk diskussion går det att åstadkomma både mer rättvisa och en effektivare vård."
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar