Alla mår bättre av jämlikhet. Det är slutsatsen i en ny debattbok med titeln Jämlikhetsanden av författarna Richard Wilkinson och Kate Pickett. Båda är välkända forskare i epidemiologi och de visar i boken att jämlika samhällen nästan alltid är bättre samhällen.
Författarna ställer frågan: varför lyckas människorna i västvärlden inte njuta av det välstånd vi skapat åt oss? Svaret blir att vårt samhälle präglas av konkurrens, alienation och avundsjuka. Statusjakt är något som tycks bli viktigt i tider då människor känner sig osäkra på varandra, är dåliga på att visa tillit, känner bristande trygghet och förankring. Statusjaktens och jämförandets källa är inkomstskillnaderna skriver författarna. Dessa skillnader har ökat och då spelar det mindre roll att de fattiga i USA och Sverige materiellt sett är mindre fattiga än de var för 50 år sen. Relativt sett är de ändå mindre värda, i båda sina egna och de rikas ögon. Med detta följer olika diagnoser och sjukdomar.
Sambanden är tydliga enligt författarna: ju jämlikare ett samhälle är, desto fredligare, friskare och mer högpresterande ter sig dess befolkning. Sverige, skriver forskarna, utgör lite av ett undantag, eftersom vi fortfarande tillhör de mest jämlika i västvärlden; dock med snabbt ökande klassklyftor och höga ohälsotal för ungdomar.
Jag ser denna debattbok som en fortsättning på boken Statussyndromet av Michael Marmot och som viktig för politiken och samhällsdebatten. Det går att vända ohälsa till hälsa med rätt politik!
Lyssna på P1 och läs mer här Jämlikhetsanden
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar