Som en del i EU projektet "Healthy Regions - when well-being creates economic growth" gjorde jag tillsammans med några kollegor en studieresa till Sydvästra England den 14-16 juni (se två tidigare inlägg). Den andra dagen besökte vi det omtalade Eden-projektet. Området har skapats och vuxit successivt under de senaste tolv åren och har som främsta syfte att ge kunskap om vår miljö i alla världsdelar för en hållbar utveckling. Jag hoppas med bildernas hjälp beskriva denna storslagna och viktiga verksamhet. Se också länken för mer information om The Eden Project.
Här kommer jag att skriva om sådant som jag själv står för. Det kan vara med anledning av något som just hänt eller något jag tänkt på en längre tid. Jag kommer främst att ta upp frågor som handlar om hälso- och sjukvård och folkhälsa, men också andra mer vardagsnära frågor. Min förhoppning är att jag ska kunna bidra med såväl reflektioner, debattinlägg som fakta. Mina ledord, som utgår från socialdemokratin, är solidaritet, frihet, jämlikhet och jämställdhet.
söndag 20 juni 2010
Studieresa till Sydvästra England - The Eden project
Som en del i EU projektet "Healthy Regions - when well-being creates economic growth" gjorde jag tillsammans med några kollegor en studieresa till Sydvästra England den 14-16 juni (se två tidigare inlägg). Den andra dagen besökte vi det omtalade Eden-projektet. Området har skapats och vuxit successivt under de senaste tolv åren och har som främsta syfte att ge kunskap om vår miljö i alla världsdelar för en hållbar utveckling. Jag hoppas med bildernas hjälp beskriva denna storslagna och viktiga verksamhet. Se också länken för mer information om The Eden Project.
Studieresa till Sydvästra England - den andra dagen
Arbetet grundar sig på följande värderingar:
We believe that gardening can help you achieve a sense of well-being, satisfaction and self-worth. We believe that gardening can help you feel good about yourself.
We believe that everyone has the right ;
- to lead a fulfilling life
- to be treated with dignity and respect
- to make choices and decisions about their own life
- to be valued by others
We respect that all people, including our organisation, and its service users, have the right to exercise the power of choice.
Engagemanget och kunskapen hos de fyra som driver verksamheten och de anställdas glädje och engagemang imponerade mycket på mig. Jag kände att jag förstod vad respekt och bemötande av människor med olika förutsättningar kan betyda och jag lämnade verksamheten med ödmjukhet inför våra olikheter som människor.
Läs mer om verksamheten på denna länk till People and Garden
Studieresa till South West England - första dagen
Som en del i EU projektet "Healthy Regions - when well-being creates economic growth" gjorde jag tillsammans med några kollegor en studieresa till Sydvästra England den 14-16 juni. Vi började med besök på South West Public Health Observatory i Bristol, vars arbete syftar till att förbättra hälsan för befolkningen genom att samla in, analysera och redovisa hälsodata. Vi fick ta del av flera intressanta projekt som genomförs i regionen. Som ett för mig nytt exempel pågår arbete för att förebygga hudcancer hos barn genom särskilda skolprojekt.
Under eftermiddagen besökte vi Department of Health South West i Bristol där vi inledningsvis fick en intressant beskrivning av vilka förändringar den nya regeringsbildningen i form av The Conservatives och Liberal Democrates kan komma att innebära för hälso- och sjukvården och folkhälsoarbetet. Man står inför stora nedskärningar i offentlig sektor med personalminskningar på ca 20%. vilket kommer att påverka hälso- och sjukvården mycket. Samtidigt uttrycks en politisk vilja att satsa på det lokala folkhälsoarbetet. Hur denna förändring kommer att genomföras är det stora diskussionsämnet just nu. Projekt som vi här fick ta del av handlade bl a om att förebygga tonårsaborter, fysisk aktivitet och rökfria miljöer.
En av mina reflektioner från dagen var att flera av de projekt som redovisades arbetar vi i Sverige med inom hälso- och sjukvårdens ordinarie verksamhet (BVC och MVC) och i samarbete med kommunerna (Ungdomshälsan, Familjecentraler). En annan reflektion handlar om ordens betydelse. För att beskriva ojämlikhet i hälsa använder man t ex hellre "skillnader i hälsa" än ordet ojämlikhet. Ett ordval som kan vilja dölja problematiken.
Sammanfattningsvis fick vi denna första dag ta del av intressant statistik och data, lyssna till bra projekt och sist men inte minst träffa många duktiga och trevliga engelsmän.
För dig som vill veta mer se gärna följande länkar:
South West Public Health Observatory
NICE – National Institute for health and clinical excellence
tisdag 8 juni 2010
Hälsa som mål och medel för ett gott samhälle
Jag anser att denna modell är det viktigaste och bästa jag gjort under mina arbetsår. Den summerar min kunskap inom de två områden som jag tycker är allra viktigast att arbeta för nämligen en jämlik och jämställd hälsa för kvinnor och män, flickor och pojkar. Min förhoppning är att denna modell genom sin globala användbarhet ska kunna bidra till att förändra världen till det bättre.
Bakgrund
Den modell som jag redovisar har vuxit fram utifrån den kunskap och erfarenhet som jag fått genom mitt arbete inom Landstinget i Östergötland och på andra sätt. Mitt syfte med modellen är att illustrera hur ett helhetsperspektiv på hälsofrågorna kan stärka kvinnors och mäns hälsa och samhällets utveckling. Jag önskar genom modellen lyfta fram jämställdhetsperspektivets betydelse i folkhälsoarbetet och synliggöra vikten av att kvinnors och mäns olika livsvillkor och förutsättningar beaktas vid politiska beslut och i praktiskt verksamhet. Jag ser modellen som användbar regionalt, nationellt och globalt vid fattigdomsbekämpning och i alla de sammanhang där kvinnors villkor särskilt bör lyftas fram. Min förhoppning är att förhållningssättet att se hälsa som både ett mål och ett medel ska bidra till ett jämlikt och jämställt samhälle – det goda samhället.
Min förklaring till modellen
Hälsa är en grundläggande mänsklig rättighet och en förutsättning för förverkligandet av andra rättigheter. Att bidra till att alla kvinnor och män har resurser för ett gott liv, minska hälsorisker i olika livsmiljöer och möjliggöra för individen att göra hälsosamma val är några av samhällets största utmaningar. Kvinnors och mäns hälsa är avgörande för samhällets utveckling såväl ekonomiskt som demokratiskt. Samhällets utveckling är på samma sätt avgörande för kvinnors och mäns hälsa. Sambandet är därmed dubbelriktat och samspelande.
Ett folkhälsostrategiskt förhållningssätt innebär att man utgår från och arbetar med de faktorer som bestämmer människors hälsa. Förhållningssättet åskådliggörs med modellen ovan, där solfjädern med hälsans bestämningsfaktorer visar att hälsofrågorna finns på olika nivåer och är en angelägenhet för såväl den enskilda människan som hela samhället. Både livsvillkor och levnadsvanor inverkar på människors hälsa. Många faktorer är påverkbara via politiska beslut medan andra handlar om individens egna val. (Denna del av modellen är utarbetad av Göran Dahlgren och Margret Whitehead).
Jämställdhet innebär att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Samhället har idag en maktobalans som resulterar i olika livs- och arbetsvillkor för kvinnor och män. Detta hänger samman med strukturer som bygger på föreställningar om manligt som överordnat och kvinnligt som underordnat. Denna genusordning är inte den enda maktordning som påverkar individens livsvillkor och livsstil. Andra maktordningar baserade på klass, ålder, funktionshinder, sexuell identitet och etnicitet samverkar med kön och genus på olika sätt (Connell 2003). Enligt samhällsvetare Gertrud Åström utgör jämställdhet en normativ grund, d v s man utgår från kön och lägger sedan på övriga maktordningar. Av dessa skäl är det viktigt att ett jämställdhetsperspektiv synliggörs som en utgångspunkt i folkhälsoarbetet, integreras i bestämningsfaktorerna för hälsa samt beaktas vid beslutsfattande och vid utarbetandet av åtgärder.