onsdag 20 april 2011

Europa 2020 - en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla

En undersökning som Sveriges kommuner och landsting nyligen låtit genomföra visar att i genomsnitt ca 60 % av punkterna på en dagordning från kommunfullmäktige påverkas av EU. För landstingen är motsvarande siffra 50 %. EU påverkar därmed våra liv och vår vardag på många olika sätt och det är enligt min mening dags att vi, som både förtroendevalda och tjänstemän inom kommuner och landsting, tar mer aktiv del i utvecklingen av EU.

I ett förord till EU:s strategi "Europa 2020" skriver José Manuel Barroso att "Den ekonomiska verkligheten utvecklas snabbare än politiken - det har effekterna av finanskrisen visat"... "För att bygga en hållbar framtid måste vi nu lyfta blicken".

EU:s strategi för de kommande tio åren handlar om att omvandla EU till en smart och hållbar ekonomi för alla, med hög sysselsättning, produktivitet och social sammanhållning.

I Europa 2020 föreslås tre prioriteringar som förstärker varandra:

- smart tillväxt - utbildning, kunskap och innovation
- hållbar tillväxt - främja en resurseffektivare, grönare och konkurrenskraftigare ekonomi
- tillväxt för alla - hög sysselsättning och minskade ekonomiska, sociala och geografiska klyftor.

Ett antal överordnade EU-mål föreslås också. Dessa är:

- 75 % av befolkningen ska ha ett arbete.
- 3 % av EU:s BNP ska investeras i FoU.
- Energi- och klimatmålen "20/20/20" ska nås.
- Den del av ungdomar som slutar skolan i förtid ska vara under 10 % och minst 40 % av den yngre generationen ska ha avslutad utbildning.
- Antalet personer som hotas av fattigdom ska minska med 20 miljoner.

Kommissionen föreslår sju huvudinitiativ som ska påskynda utvecklingen inom varje område och land. Dessa områden är: Innovationsunionen, Unga på väg, En digital agenda, Ett resurseffektivt Europa, Industripolitik för en globaliserad tid, En agenda för ny kompetens och nya arbetstillfällen samt Europeisk plattform för fattigdom.

Av dessa vill jag som särskilt viktig framhålla "Europeisk plattform mot fattigdom" som ska garantera att tillväxtens och sysselsättningens fördelar kommer många fler till del och att människor som drabbats av fattigdom och social utestängning kan leva ett värdigt liv och aktivt delta i samhället.

För Östergötlands, och alla andra län/regioner i Sverige, och för Europa som helhet, tror jag att det är väldigt betydelsefullt att vi engagerar oss i arbetet för att uppnå målen i Europa 202o och också kopplar samman dessa mål med regionernas egna tillväxtmål.

Sverige ligger långt framme inom många områden som t ex E-hälsa, patientsäkerhet, folkhälsa och äldrefrågor och vi efterfrågas av EU för delaktighet i nätverk, projekt och arbetsgrupper. Jag vill medverka till att Östergötland utvecklar EU-samarbetet och blir en aktiv part i den Europa gemenskapen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar