söndag 26 augusti 2012

Kvinnor i världen - flykt, fred & frigörelse

Dr Amel Grami
Under fyra dagar har jag, tillsammans med 35 S-kvinnor från hela Sverige, deltagit i Alva Myrdalakademins kurs "Kvinnor i världen - flykt, fred och frigörelse" på Marieborgs folkhögskola i Norrköping. Akademin är nystartad och drivs av Marieborgs folkhögskola tillsammans med det Socialdemokratiska kvinnoförbundet. Syftet är att i Alva Myrdals anda låta aktuell vetenskap bli till praktisk politik.

Kursinnehållet bestod bland annat av migrationsmönster och politik; analys av svensk integrationspolitik; antirasistiskt arbete; kvinnor i konfliktområden och freds- och nedrustningsfrågor. Samtliga föreläsare var mycket kunniga och engagerande och gav oss deltagare både fakta och nya perspektiv.

Gårdagens internationella gäst var professor Dr Amel Grami från Universitetet i Manouba, Tunisen. Dr Amel  Grami berättade om kvinnornas kamp före och efter revolutionen och beskrev hur villkoren drastisk har försämrats för kvinnor sedan valet i Tunisien. Sin kamp för kvinnornas frihet och mänskliga rättigheter driver hon med risk för sitt eget liv. S-kvinnor kommer på olika sätt att stödja Dr Amel Gramis i hennes fortsatta kamp för kvinnors rättigheter i Tunisien.

Lena Sommestad
Det finns många intryck att smälta efter dessa fyra lärorika dagar tillsammans med fantastiska S-kvinnor. Ett varmt tack till kursledningen bestående av Lena Sommestad S-kvinnors ordförande, Anna Schönbeck kursledare Marieborgs folkhögskola, Anne Ludvigsson ordförande Marieborgs folkhögskola och Susanne Andersson förbundssekreterare S-kvinnor för denna oerhört givande kurs.

En god grund har lagts för att vi S-kvinnor i Alva Myrdals anda ska låta aktuell vetenskap bli praktisk och framgångsrik politik. 

1 kommentar:

  1. En helt fantastisk kurs och vilken fantastisk chans att få träffa dessa kvinnor och få höra vad de hade att delge oss. Ha det gott och hoppas en fortsättning kommer snart blev såå inspirerad av kursen.

    SvaraRadera