måndag 18 mars 2013

(S) Kommission för jämlik hälsa - tredje mötet

S Kommission för jämlik hälsa (8 ledamöter saknas)
Idag har Socialdemokraterna i Östergötlands Kommission för jämlik hälsa haft sitt tredje möte. Kommissionen består av 9 forskare från olika institutioner vid Linköpings Universitet och 10 ledande företrädare för Socialdemokraterna i Östergötland verksamma på regional, nationell och internationell nivå. Lena Hallengren, Socialdemokraternas talesperson för hälso- och sjukvårdsfrågor, följer arbetet och deltog också i dagens träff.

Kommissionens första möte genomfördes i september 2012 och behandlade "Hälsoläget i Östergötland". Det andra mötet i december 2012 hade temat "Framtidens utmaningar". Dagens träff genomfördes som en workshop och tog upp frågeställningen "Hur kan vi konkret skapa förutsättningar för en god och jämlik hälsa - vilka insatser behöver vidtas?" Under de intressanta och givande diskussionerna föreslogs insatser för såväl barn och unga, vuxna som äldre.

I september genomför Kommissionen sitt fjärde och avslutande seminarium, då forskarnas rekommendationer för jämlik hälsa kommer att presenteras för de socialdemokratiska ledamöterna. Dessa rekommendationer kommer sedan att finnas med som vägledning i utformningen av en långsiktig och hållbar socialdemokratisk politik.

Det är oerhört givande att arbeta tillsammans med forskare och socialdemokratiska ledamöter och ur ett tvärvetenskapligt perspektiv diskutera framtids- och utvecklingsfrågor. Jag hyser en stor tilltro till att forskarnas rekommendationer, tillsammans med deras kunskap om orsaker till ohälsa och förutsättningar för jämlik hälsa, kommer att bidra till en framgångsrik socialdemokratisk politik inför valet 2014 och flera år därefter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar