fredag 4 oktober 2013

Kommissionens nio rekommendationer för jämlik hälsa

Socialdemokraterna i Östergötlands kommission för jämlik hälsa 2012-2013 presenterade igår sin slutrapport Vägen till ett jämlikt samhälle - hälsa, välfärd och solidaritet. Kommissionens rapport grundar sig på nio politiskt oberoende forskares medverkan, från olika institutioner vid Linköpings universitet och presenteras här med namn och forskningsområde:

Professor Kerstin Ekberg - arbetslivsinriktad rehabilitering
Professor Tomas Faresjö - allmänmedicin
Docent Roger Klinth - jämställdhet
Professor Margareta Kristenson - folkhälsa
Professor Emeritus Johnny Ludvigsson - pediatrik
Professor Jan Marcusson - geriatrik
Professor Emerita Elisabeth Sundin - företagsekonomi
Professor Emeritus Jan Sundin - historia/ hälsa och samhälle
Professor Carl Göran Svedin - barn- och ungdomspsykiatri

Forskarnas kunskapsunderlag om orsaker till ohälsa och förslag till konkreta åtgärder presenteras i slutrapporten. Följande nio rekommendationer innehåller de punkter som forskargruppen identifierat som särskilt betydelsefulla:

1.    Skapa förutsättningar för alla att kunna påverka sin tillvaro. Alla oavsett talang, intresse, yrkesval eller boendeplats ska ges möjlighet att utvecklas och leva i sociala och ekonomiska sammanhang där man kan känna gemenskap, arbetsglädje, hopp och framtidstro.
2.    Förstärk kunskapsutvecklingen om hur kategorier som kön, klass, sexualitet, etnicitet etc. bidrar till att forma förutsättningar för hälsa/ohälsa. I grunden handlar detta om mänskliga rättigheter och rättvisa.
3.    Arbeta med existentiella frågor som tillit och livsproblematik för att skapa delaktighet och trygghet samt göra tillvaron begriplig, hanterbar och meningsfull.
4.    Motverka klasskillnader i hälsa genom att stärka utsatta individers livsbetingelser och hälsobeteenden i den sociala miljö som individen lever i.
5.    Skapa likvärdig utbildning för alla barn och ungdomar och ge äldre chanser till ”livslångt lärande” för att kunna möta samhällsförändringar.
6.    Minska ojämlikhet för barn och ungdomar genom att arbeta med psykosociala faktorer, exempelvis föräldrars utbildningsnivå, ekonomi och familjesituation.
7.    Förbättra villkoren i arbetslivet genom att inkludera hälsofrämjande aspekter, se över organisationen av arbetet och utvecklingen av ledare. Friska och nöjda medarbetare ger en bättre produktion och därmed en bättre lönsamhet.
8.    Bygg morgondagens samhälle för äldre så att det är lätt att leva nära människor, nära aktiviteter och service. Genom att skapa ett hållbart samhälle för de äldre skapar vi ett hållbart samhälle för alla.
9.    Välj organisatoriska styrsystem genom att se till konsekvenser, gränser och helhet. Detta gäller såväl vid val av huvudmannaskap, finansiering, reglering som produktionsutförande.

Läs gärna mer i rapporten om utgångspunkter för hälsa och vilka insatser och strategier som främjar hälsa och goda livsvillkor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar