måndag 11 november 2013

Konferensen "Vägen till ett jämlikt samhälle" den 9 november 2013

Ledamöter i kommissionen för jämlik hälsa
I lördags genomförde Socialdemokraterna i Östergötland konferensen "Vägen till ett jämlikt samhälle - hälsa, välfärd och solidaritet" i Nationernas Hus i Linköping. Konferensen samlade ett 60-tal åhörare som inledningsvis fick lyssna till Lena Hallengren, Socialdemokratisk talesperson för hälso- och sjukvårdsfrågor och Lena Micko, kommunalråd i Linköping. I fokus under dagen var därefter sex av de nio politiskt oberoende forskarna i "Socialdemokraterna i Östergötlands kommission för jämlik hälsa". Professorerna Margareta Kristenson, Tomas Faresjö, Jan Sundin, Johnny Ludvigsson, Elisabeth Sundin och docent Roger Klinth beskrev var och en orsakerna till ohälsa och insatser för jämlik hälsa utifrån det egna forskningsfältet, vilket gav såväl kunskap som nya tankar och reflektioner om hälsans betydelse. Sist på programmet stod en paneldiskussion som leddes av moderatorerna Eva Lindh och Kaisa Karro.

Kommissionens första rekommendation
Den långa applåden som avslutade seminariet vittnar om att åhörarna uppskattade dagen. Som en av arrangörerna och samordnare av kommissionen  känner mig också glad och övertygad om att seminariet bidragit till att många fortsättningsvis lyfter fram hälsans roll i det politiska arbetet och inser vikten av hälsofrämjande och förebyggande arbete.

Med forskarnas kunskapsunderlag, 9 rekommendationer och 67 åtgärdsförslag som grund fortsätter nu Socialdemokraterna i Östergötlands sitt arbete för jämlik hälsa. Med hjälp av kommissionen vet vi att kunskapen och verktygen för att förändra finns och att vägen till ett jämlikt samhälle går genom hälsa, välfärd och solidaritet.

Här kan du läsa rapporten om kommissionens arbete och ett referat om konferensen på S-kvinnors hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar