Här kommer jag att skriva om sådant som jag själv står för. Det kan vara med anledning av något som just hänt eller något jag tänkt på en längre tid. Jag kommer främst att ta upp frågor som handlar om hälso- och sjukvård och folkhälsa, men också andra mer vardagsnära frågor. Min förhoppning är att jag ska kunna bidra med såväl reflektioner, debattinlägg som fakta. Mina ledord, som utgår från socialdemokratin, är solidaritet, frihet, jämlikhet och jämställdhet.
fredag 16 december 2011
Tillsätt en folkhälsokommission i Östergötland
Regionförbundet Östsams Förbundsfullmäktige beslutade i maj 2011 om en Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011-2014 där det anges att en kommission bör övervägas. Jag vill gå från övervägande till handling och anser att det är hög tid att en kommission tillsätts.
Genom en folkhälsokommission vill vi Socialdemokrater i Östergötland medverka till att ge ytterligare kraft och kunskap till länets folkhälsoarbete för att på så sätt skapa bättre förutsättningar för alla östgötar att uppnå en god hälsa.
Läs gärna debattartikeln i sin helhet där jag beskriver bakgrund och orsaker till ohälsa samt ger förslag på arbetssätt för kommissionen.
fredag 16 september 2011
Ett lyckat seminarium om hälso- och sjukvårdens utmaningar
Programmet under kvällen hade följande innehåll:
Med utgångspunkt i hälsan! - Birgitta Larsson
Mer vård för pengarna och mer pengar till vård - Dan Andersson
Så vill vi utveckla hälso- och sjukvården i Östergötland! - Mats Johansson och Kaisa Karro
Diskussion om hälso- och sjukvårdens utmaningar under ledning av moderator Widar Andersson.
Det var ca 40 personer som samlades för att lyssna till och diskutera med föredragshållarna och det blev en debatt om såväl hälso- och sjukvårdens utveckling som socialdemokratins framtid.
Glädjande nog har jag fått många positiva reaktioner på seminariet och också artiklarna i media har varit positiva. Linköpings Tidning hade rubriken "Ett hellyckat seminarium om vården" och Widar Andersson skrev i Folkbladet Norrköping om seminariet under rubriken "Sjukvårdsutmaning för S".
Arrangemanget känns lyckosamt och jag ser fram emot fler tillfällen där vi Socialdemokrater får möjlighet att samtala med medborgarna om framtidens hälso- och sjukvård.
måndag 22 augusti 2011
Den 10:e Nordiska folkhälsokonferensen i Åbo
Jag har i Åbo glädjen att få delta i den 10:e nordiska folkhälsokonferensen. De nordiska konferenserna har arrangerats vartannat år för att stimulera och uppmuntra till utbyte av kunskap, idéer och erfarenheter mellan praktiker och experter inom olika sektorer i våra länder.
Den nordiska välfärdsmodellen har vuxit fram ur en gemensam syn på människa och samhälle. Även om de nordiska länderna inte löser sina välfärdsfrågor på samma sätt har den gemensamma grundsynen lett till liknande strukturer och system och till att länderna idag står inför samma slag av utmaningar.
Hälsofrämjande på systemnivå – hur klarar den nordiska välfärdsmodellen nutidens utmaningar är temat för folkhälsokonferensen under 24–26 augusti. Konferensen kommer att belysa folkhälsoarbetet ur perspektiv som delaktighet, jämlikhet och ekonomi. Jag ser mycket fram emot de kommande dagarna.
söndag 21 augusti 2011
Seminariet Mer vård för pengarna och mer pengar till vård
Tisdagen den 13 september kommer Dan Andersson, f.d. chefsekonom på LO, författare och samhällsdebattör till Linköping för att prata om sin rapport ”Mer vård för pengarna och mer pengar till vård”.
Medverkar gör även Mats Johansson (S), oppositionsråd i Landstinget i Östergötland, Kaisa Karro, förbundsstyrelseledamot i SSU, Birgitta Larsson (S), ledamot i Landstingsfullmäktige. Moderator under seminariet är Widar Andersson, chefredaktör på Folkbladet Östergötland.
Syftet med seminariet är att belysa och diskutera hälso- och sjukvårdens utveckling. Vilka utmaningar står vi inför? Är vi på väg till en marknads- och försäkringsfinansierad hälso- och sjukvård och i så fall är det en sådan vård vi vill ha? Är en jämlik och jämställd vård möjlig?
Program:
Inledning: Med utgångspunkt i hälsan! - Birgitta Larsson
Mer vård för pengarna och mer pengar till vård - Dan Andersson
Så vill vi utveckla hälso- och sjukvården i Östergötland! - Mats Johansson och Kaisa Karro
Diskussion om hälso- och sjukvårdens utmaningar under ledning av moderator Widar Andersson.
Avslutning av Inger Forsberg, ordförande för S-kvinnor i Linköping.
Arrangör är ABF, Socialdemokraterna och S-kvinnor i Linköping. Fritt inträde.
Läs här gärna mer om Socialdemokraterna i Landstinget i Östergötland och S-kvinnor Östergötland.
Vid frågor eller för mer information om seminariet går det bra att kontakta mig på e-post Birgitta.M.Larsson@lio.se eller mobil 0706380384.
torsdag 4 augusti 2011
Minskad konsumtion - för oberoende och hållbarhet
Jag har under de senaste åren upplevt att jag konsumerar för mycket för min egen personliga del. När jag tittar närmare på mitt sätt att handla märkesvaror och andra produkter känner jag mig fångad av såväl marknadsintressen som reklam. Jag vill försöka ändra på detta genom att väsentligt minska mina personliga inköp av konsumtionsvaror. Min målsättning är att inte handla några kläder eller skor samt minska mina andra inköp och bilresor under ett års tid, med början i augusti. Efter detta år kan jag sedan avgöra hur jag vill gå vidare. Jag tror att jag med detta ställningstagande kommer att kunna se nya möjligheter och andra alternativ som jag tidigare inte har tänkt på.
Min insikt kan tyckas komma sent i livet, men även om det är så vill jag idag förändra mitt konsumtionsbeteende både utifrån ett individuellt perspektiv och ett mer moraliskt och etiskt perspektiv där miljö- och klimatfrågorna står i centrum, med sin indirekta och direkta koppling till fattigdom, svält och miljöförstöring. På ett av Almedalens seminarier som handlade om klimatfrågor visades att koldioxidutsläppen för produktion har minskat medan utsläppen för konsumtion har ökat i flera europeiska länder, däribland Sverige. Vidare skriver Hans Rosling, professor i global hälsa, i Dagens Nyheters ledare 2011-08-03 "Tyvärr lär vi få ett dystert besked den 14 december: den ekonomiska tillväxten i Sverige har sannolikt skett till priset av ökade koldioxidutsläpp."
Jag tror varken ökad konsumtion eller ökad tillväxt gör oss lyckligare, mer är inte bättre, precis som författaren och forskaren Christer Sanne skriver i sin bok Keynes barnbarn. Ekonomisk tillväxt är ett mål i politiken och beskrivs vara nödvändig för att behålla vår välfärd i form av vård, skola och omsorg. Men välfärdssektorn följer inte samma ekonomiska lagar som produktion av varor. Trots hög tillväxt i Sverige (6,4 respektive 5,4 procent under de två första kvartalen 2011) ser vi ökade klyftor mellan människor och fortsatta ekonomiska svårigheter inom hälso- och sjukvården och andra välfärdssektorer. Hur vi använder våra resurser är därmed det vi behöver diskutera mer.
Genom att ändra mitt beteende hoppas jag kunna bidra i det lilla till bättre miljö och klimat. Kanske kan jag med detta också inspirera någon mer att minska sin konsumtion, så att vi blir fler som gör detta tillsammans. Hör gärna av dig om du skulle vilja vara med!
En underbar sommardag
fredag 29 juli 2011
Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!
Sommarminnen
söndag 24 juli 2011
När tiden stannar
onsdag 6 juli 2011
Mina dagar i Almedalen 2011
söndag 3 juli 2011
Inbjudan till seminarium "Mer vård för pengarna - mer pengar till vård" den 13 september
Detta sker på ett öppet seminarium anordnat av Socialdemokraterna, S-kvinnor och ABF. Medverkar gör även Mats Johansson, socialdemokraternas gruppledare i landstinget. Från S-kvinnor kommer bland annat jag själv att medverka. Moderator för seminariet är Widar Andersson.
Plats: Hörsalen, Stadsbiblioteket i Linköping.
Tid: 13 september 18.00 – 20.00.
Alla som är intreserade av samhällsfrågor och särskilt hälso- och sjukvårdens utveckling hälsas varmt välkomna!
Hör gärna av dig till mig vid frågor eller för mer information.
fredag 17 juni 2011
Hälsofrämjande möten i vården - ett nytt och viktigt webbaserat läromaterial
Ett hälsofrämjande möte kan beskrivas som ett möte där patienten och/eller den närstående känner sig delaktig, respekterad och lyssnad på och som kan stärka patientens tilltro på sin egen förmåga. Något som kan låta enkelt, men som i praktiken är svårt att uppnå.
Läromaterialet om det hälsofrämjande mötet består av fyra teman och är helt självinstruerande. Som stöd för diskussioner och reflektioner finns flera korta filmer som iscensätter olika möten i vården. Avsikten med det webbaserade materialet är att väcka till eftertanke, insikt och skapa utveckling, så att möten i vården blir bättre oavsett patientgrupp, profession eller verksamhetsområde.
Jag ser det som en stor framgång att detta läromaterial nu finns framtaget och håller på att införas i landstinget. När "Folkhälsopolitiskt program för Östergötland 2001 - 2010" beslutades av landstinget och kommunerna 2001 var en av tankarna att arbeta med denna form av kompetensutveckling. Tio år senare har det blivit verklighet tack vara engagerade och kunniga personer inom landstinget och HFS-nätverket.
Jag blev berörd av de två filmer som jag såg och som så tydligt visar hur mycket ett bra bemötande betyder - i alla sammanhang. Jag rekommenderar därför att du som läser detta tar dig tid, att vid något tillfälle, se filmerna.
torsdag 9 juni 2011
Ny kunskapsguide om hälsa, vård och omsorg
I första hand handlar det om att samla och kvalitetssäkra kunskap inom områdena äldre och psykisk ohälsa. Kunskapsguiden ska ge den som arbetar med dessa områden bästa tillgängliga kunskap samt stöd och vägledning i yrkesrollen. Men hemsidan ger även god kunskap till anhöriga eller andra som söker kunskap inom hälsa, vård och omsorg.
Kunskapsguiden har skapats i ett samarbete mellan flera aktörer som Socialstyrelsen, Folkhälsoinstitutet, Läkemedelsverket och Sveriges Kommuner och Landsting.
Läs mer på länken Kunskapsguiden.se.
måndag 30 maj 2011
Min debattartikel "Ett framgångsrikt jämställdhetsarbete"
I grunden handlar jämställdhet om god hälsa och livskvalité. För att nå jämställdhet mellan kvinnor och män krävs insatser på strukturell nivå. Ökad jämställdhet nås med systematiskt och långsiktigt arbete byggd på kunskap, mod och hopp om en mer jämställd värld.
Här kan du läsa fortsättningen på min artikel: Som förtroendevald för Socialdemokraterna är jämställdhetsfrågan en stor drivkraft i mitt arbete. I FN:s deklaration om mänskliga rättigheter fastslås att: ”Alla människor är födda fria och lika i värde”. I Sverige är målet för jämställdhet att ”Kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv”. Demokrati betyder folkmakt och inget samhälle kan lösa individuella mänskliga rättigheter om man inte löser jämställdhetsfrågan. Detta menar jag är utgångspunkten för allt jämställdhetsarbete. Jag anser att det är uppenbart att samhället har skillnaden mellan könen som utgångspunkt och att den går rakt igenom klassperspektivet.
I Sverige har regeringen privatiserat jämställdhetsfrågan och lagt ansvaret för denna på individen. Jag anser att det istället är insatser på strukturell nivå som bör genomföras. I grunden handlar jämställdhet om hälsa och livskvalité, att kunna försörja sig och sin familj och att kunna leva ett liv med goda levnadsvillkor.
I såväl ett globalt som nationellt perspektiv innebär ett effektivt och framgångsrikt jämställdhetsarbete att arbeta mot fattigdom, våld och sexhandel och för en bättre klimatpolitik. Andra insatser handlar om:
- Satsningar på välfärden för att återskapa ett värdigt välfärdssystem.
- Investeringar i utbildning för nya arbeten.
- Förbättrad föräldraförsäkring i form av en tredelad föräldraförsäkring.
- Bättre arbetsvillkor genom rätt till heltid och möjlighet till deltid samt lika lön för lika arbete.
- Kvotering till styrelser och nämnder.
Det finns många olika arbetssätt, perspektiv och utgångspunkter i jämställdhetsarbetet. De insatser som jag nämner här är de som jag anser ger verklig effekt. Det går att förändra och det går att uppnå ökad jämställdhet med systematiskt, långsiktigt och tålmodigt arbete byggd på kunskap, mod och hopp om en mer jämställd värld."
Birgitta Larsson
S-Kvinnor i Linköping
fredag 20 maj 2011
Framtidens hälsa - ett gemensamt ansvar
Samtidigt visar forskningen att upp till 80 procent av sjukligheten på grund av ohälsosamma levnadsvanor kan förebyggas. Här har hälso- och sjukvården i samarbete med kommunerna och andra aktörer en viktig uppgift att fylla. Den årliga samhällskostnaden i Sverige för fysisk inaktivitet och ohälsosamma matvanor, lågt räknat, är 25 miljarder kronor per år.
En kortversion av "Folkhälsopolitisk rapport 2010 - Framtidens hälsa - allas ansvar" har nyligen tagits fram av Folkhälsoinstitutet. Här kan man läsa om varför man ska satsa på folkhälsa och hur hälsan har utvecklats under de senaste åren, vilka strategiska satsningar som behövs och hur olika aktörer kan bidra till framtidens hälsa.
tisdag 17 maj 2011
E-hälsa - en viktig framtidsfråga
Bakgrunden till att e-hälsa har utvecklats till ett så betydelsefullt område är den åldrande europeiska befolkningen som i allt högre utsträckning vårdas i hemmet, ökade krav på individanpassad vård och omsorg från aktiva och pålästa patienter samt bristande tillgång till specialistkompetens. Det främsta skälet är dock sannolikt hälso- och sjukvårdens allt mer begränsade ekonomiska resurser.
Här följer en beskrivning av vad e-hälsa innebär enligt Europeiska kommissionens beskrivning:
"Med e-hälsa avses verktyg och tjänster som använder informationsteknik, IT, för att förbättra det förebyggande arbetet, diagnoserna, vården, övervakningen och administrationen. Den kan gynna hela samhället genom att förbättra tillgången till vård och kvaliteten på vården och genom att effektivisera hälso- och sjukvården."
"E-hälsa omfattar informationsutbyte mellan patienter och hälso- och sjukvårdspersonal, sjukhus, andra yrkesgrupper inom hälso- och sjukvården och nätverk för hälsoinformation, samt elektroniska patientjournaler, telemedicin, rörlig utrustning för patientövervakning, bokningsprogram för operationssalar, robotkirurgi och ren grundforskning om virtuell humanfysiologi."
EU kommissionen har i över tjugo års tid investerat i forskning kring e-hälsa och man har tagit politiska initiativ för att e-hälsotekniken ska tillämpas inom hela EU.
- EU:s mål är att förbättra invånarnas hälsa genom att göra livsviktig information tillgänglig – vid behov också mellan länder – med hjälp av e-hälsoverktyg.
- EU vill öka tillgången och kvaliteten på hälso- och sjukvården genom att göra e-hälsa till en del av folkhälsopolitiken och genom att samordna EU-ländernas politik och ekonomiska och tekniska strategier.
- EU vill göra e-hälsoverktygen effektivare, mer användarvänliga och allmänt populära genom att engagera både de yrkesverksamma och patienterna i utformningen och genomförandet av strategin.
Jag tror att e-hälsa kan bidra till en säkrare och effektivare hälso- och sjukvård samt ge mer kunskap och inflytande för patienter och medborgare. Utvecklingen har bara tagit sin början och många svårigheter väntar på vägen, men Sverige ligger långt framme kunskapsmässigt vilket ger goda förhoppningar inför framtiden.
måndag 9 maj 2011
Ett friskare Sverige
På hemsidan för Ett friskare Sverige beskrivs satsningen på följande sätt:
Veckan är en kraftsamling och ett sätt att sätta fokus på mat och rörelse och dess betydelse för hälsan, samt uppmärksamma de skillnader i hälsa som finns mellan olika grupper i befolkningen. Enstaka informationsinsatser förbättrar inte befolkningens hälsa, men varje insats är ett steg i rätt riktning. För att nå resultat krävs ett långsiktigt arbete och insatser på flera nivåer.
Under uppmärksamhetsveckan läggs ett särskilt fokus på målgrupperna: Barn 0–12 år, Tonåringar 13–19 år, Personer 65 + , Personer med utvecklingsstörning. På hemsidan finns bra råd att hämta om varje målgrupp som exemplevis om mat och matvanor "Enkla tips - bra matvanor".
En friskare arbetsplats är Landstinget i Östergötlands satsning för att uppmärksamma veckan och sprida kunskap och inspiration till medarbetarna. Under veckan fokuserar landstinget på tre perspektiv: Den hälsosamma lunchen, Minska tiden stillasittande och Fysisk kapacitet för att orka bättre.
fredag 6 maj 2011
Regionförbundet Östsam - Förbundsfullmäktige
Det första beslutsärendet handlade om Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011-2014. Jag gjorde här ett inlägg och ett tilläggsyrkande som bifölls. Mitt yrkande innebar att det till beslutsmeningen "att godkänna förslaget till Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011-2014" lades till följande "som gemensam grund för kommunerna, Landstinget i Östergötland och Regionförbundet Östsams folkhälsoarbete."
Mitt syfte med yrkandet var att visa på att folkhälsoarbetet är ett fortsatt ansvar för kommunerna och landstinget som egna aktörer och i samverkan med Regionförbundet Östsam. Jag tror att det med tillägget blir en större tydlighet i ansvarsfördelning och en ökad känsla av delaktighet i länets folkhälsoarbete.
Den nya policyn för Östergötlands folkhälsoarbetet 2011-2014 är mycket bra. Det är en stor framgång att folkhälsoarbetet nu ses som en del i samhällsplaneringen. Regionförbundet Östsams samordningsfunktion kommer att bli en viktig motor i det kommande arbetet. Jag tror också att den Östgötakommission, enligt WHO:s modell, som övervägs att startas blir en ny kraft i arbetet för bättre hälsa i Östergötland.
Genom denna folkhälsopolitiska policy har vi i länet tagit ett stort steg utvecklingsmässigt. På 1990-talet sågs folkhälsofrågorna som en uppgift för enbart landstinget. Under 2001 - 2010 blev folkhälsoarbetet genom nya politiska riktlinjer en fråga för både landstinget och kommunerna i Östergötland. I och med den nya policyn är folkhälsoarbetet nu en uppgift för såväl landstinget, kommunerna som Regionförbundet Östsam. En utveckling som jag tror kommer få stor betydelse för det fortsatta folkhälsoarbetet i riktning mot visionen Östergötland - en hälsoregion!
torsdag 5 maj 2011
På väg mot en större region
Den nuvarande länsindelningen har funnits sedan 1600-talet med några mindre förändringar under 1800-talet. Sedan 1992 har sju utredningar arbetat med frågan utan att ha kommit fram till beslut om förändring, vilket visar på hur svår frågan är att hantera.
Landstinget och Regionförbundet Östsam är tydliga i sina ambitioner att medverka till en större region. Regionfrågan är dock komplex, tiden är knapp och det pågår många parallella processer. Vi har enighet om att det i första hand handlar om regionsamverkan med Jönköping, Kalmar och Sörmland, men det finns också intresse att diskutera samverkan med Sörmland, Västmanland och Örebro.
Läs gärna mer om seminariet på Landstingets hemsida och Mats Johanssons blogg. På denna sida finns också mer och bra information att hämta.
måndag 2 maj 2011
Mitt första uppdrag är avslutat
Bakgrunden till Sankt Kors är att Linköpings kommun har behov av att det finns tillgång till bra kontorslokaler och andra lokaler för näringslivets behov. Bolaget är dessutom en del av kommunens insatser för att skapa sysselsättning och arbetstillfällen. Bolaget har utvecklats på många sätt under åren, vilket lett fram till följande affärsidé: "Sankt Kors skall medverka aktivt till näringslivets utveckling genom att erbjuda ändamålsenliga lokaler med god service. Sankt Kors skall utveckla tillväxtmiljöer i nära samverkan med sina kunder samt tillhandahålla parkeringsplatser för ett levande city". Bland Sankt Kors fastigheter kan nämnas Wahlbecks företagspark, Mjärdevi Center och Vreta Kluster.
Jag kan se tillbaka på fyra lärorika och trevliga år där jag lärt känna såväl verksamheten som styrelseledamöter och tjänstemän i Sankt Kors. Det har varit både intressant och givande att få delta i utvecklingen av bolaget.
Jag har därmed avslutat mitt första kommunala förtroendeuppdrag och övergår nu helt till uppdrag inom landstinget.
söndag 1 maj 2011
Vi måste våga lyfta blicken
Denna gång gjorde jag mitt första framträdande från talarstolen, det s k jungfrutalet. Jag tog upp landstingets internationella delaktighet, vilket var kort beskrivet under Förnyelseperspektivet i Årsredovisningen. Min utgångspunkt i talet var det som jag beskrev i mitt inlägg om EU strategin Europa 2020. I mitt tal pratade jag för vikten av att Landstinget i Östergötland deltar aktivt i EU:s arbete och strategin Europa 2020. Jag menade att vi bör koppla EU:s mål till Östergötlands mål för tillväxt och utveckling för att utvecklas framgångsrikt. Jag avslutade med följande ord: "Vi måste tänka globalt och se oss som en del i en helhet. Vi måste våga lyfta blicken."
Det känns bra att ha genomfört mitt första tal och att jag denna första gång fick möjlighet att prata om internationell delaktighet upplever jag som särskilt positivt.
(Inom några dagar kommer Landstingsfullmäktiges möte att kunna ses på webben (www.lio.se).)
lördag 30 april 2011
Valborgsmässoafton
Jag har sett våren firas in i Askeby sedan jag var barn och trots att många år har förflutit känns det alltid lika högtidligt att få vara där och möta våren med alla dess förhoppningar om en fin vår och sommar.
Önskar alla vänner en trevlig Valborgsmässoafton!
onsdag 20 april 2011
Europa 2020 - en strategi för smart och hållbar tillväxt för alla
I ett förord till EU:s strategi "Europa 2020" skriver José Manuel Barroso att "Den ekonomiska verkligheten utvecklas snabbare än politiken - det har effekterna av finanskrisen visat"... "För att bygga en hållbar framtid måste vi nu lyfta blicken".
EU:s strategi för de kommande tio åren handlar om att omvandla EU till en smart och hållbar ekonomi för alla, med hög sysselsättning, produktivitet och social sammanhållning.
I Europa 2020 föreslås tre prioriteringar som förstärker varandra:
- smart tillväxt - utbildning, kunskap och innovation
- hållbar tillväxt - främja en resurseffektivare, grönare och konkurrenskraftigare ekonomi
- tillväxt för alla - hög sysselsättning och minskade ekonomiska, sociala och geografiska klyftor.
Ett antal överordnade EU-mål föreslås också. Dessa är:
- 75 % av befolkningen ska ha ett arbete.
- 3 % av EU:s BNP ska investeras i FoU.
- Energi- och klimatmålen "20/20/20" ska nås.
- Den del av ungdomar som slutar skolan i förtid ska vara under 10 % och minst 40 % av den yngre generationen ska ha avslutad utbildning.
- Antalet personer som hotas av fattigdom ska minska med 20 miljoner.
Kommissionen föreslår sju huvudinitiativ som ska påskynda utvecklingen inom varje område och land. Dessa områden är: Innovationsunionen, Unga på väg, En digital agenda, Ett resurseffektivt Europa, Industripolitik för en globaliserad tid, En agenda för ny kompetens och nya arbetstillfällen samt Europeisk plattform för fattigdom.
Av dessa vill jag som särskilt viktig framhålla "Europeisk plattform mot fattigdom" som ska garantera att tillväxtens och sysselsättningens fördelar kommer många fler till del och att människor som drabbats av fattigdom och social utestängning kan leva ett värdigt liv och aktivt delta i samhället.
För Östergötlands, och alla andra län/regioner i Sverige, och för Europa som helhet, tror jag att det är väldigt betydelsefullt att vi engagerar oss i arbetet för att uppnå målen i Europa 202o och också kopplar samman dessa mål med regionernas egna tillväxtmål.
Sverige ligger långt framme inom många områden som t ex E-hälsa, patientsäkerhet, folkhälsa och äldrefrågor och vi efterfrågas av EU för delaktighet i nätverk, projekt och arbetsgrupper. Jag vill medverka till att Östergötland utvecklar EU-samarbetet och blir en aktiv part i den Europa gemenskapen.
fredag 1 april 2011
Europas ojämlika hälsa
Jag hade idag också nöjet att få träffa Göran Färm på Regionförbundet Östsams Internationella dag. Göran pratade på denna konferens om "Europa 2020 - En strategi för smart och hållbar tillväxt för alla.
Vi som undertecknat artikeln kommer också att underteckna Upprop för jämlik hälsa som ett stöd för det fortsatta arbetet.
söndag 27 mars 2011
Nu går vi framåt!
Under kongressen valdes också Carin Jämtin till partisekreterare och Lena Micko från Linköping till suppleant i VU. Kongressdagarna har också präglats av många bra talarinlägg i den allmänpolitiska debatten. I fredags lyssnade jag bland annat på viktiga inlägg från partiombuden Mats Johansson, Linköping (foto) och Anders Härnbro, Finspång (foto).
Nu är kongressen över och jag ser med tillförsikt och optimism på det fortsatta arbetet. Vi har fått ett starkt lag som leder vårt parti. Nu går vi framåt igen, äntligen!
lördag 26 mars 2011
Mona Sahlins avskedord: Tro när du går genom tiden att det bästa inte har hänt än"
Igår deltog jag i den Socialdemokratiska partikongressens första dag. Mona Sahlin höll här sitt avskedstal som partiledare som också denna gång innehöll mycket visdom. Jag kommer från detta tal att ta med mig följande tankar och ord:
- Vi må vara försvagade som parti, men vi är inte svaga. Vårt parti behövs för jämlikhetens, frihetens och solidaritetens skull.
- Jämlikhet och utveckling är varandras förutsättningar, inte varandras motsatser. Det innebär att alla ska få chansen att nå sina stora livsmål. Din framgång är vår gemensamma framgång.
- Demokratin kan aldrig tas för given. Ställ er på de modigas sida och för kampen för frihet vidare. Sänk aldrig garden mot Sverigedemokraterna.
- Vi behöver tala om framtiden, om global solidaritet. Vi behöver förmedla hopp till alla som gjorts osynliga under våld och förtryck.
- Politik är att vilja, att vilja förändra för en bättre värld. Det går att göra skillnad.
Mona Sahlins avslutade med att tacka alla partikamrater som hon arbetat tillsammans med under sina 40 år inom politiken. Denna rad i en dikt av Håkan Hellström blev hennes avslutande ord: "Tro när du går genom tiden att det bästa inte har hänt än".
Tack Mona för ditt oersättliga arbete för Socialdemokraterna under 40 år. Jag hoppas och tror att du inte har upplevt det bästa ännu.
torsdag 24 mars 2011
Livsvillkoren avgör vår hälsa
I det svenska samhället finns tydliga hälsoskillnader mellan olika socioekonomiska grupper. Arbetare löper dubbelt så stor risk att dö i hjärtinfarkt som tjänstemän, och risken är högre för lågutbildade än för högutbildade. Risken är också högre för invandrare jämfört med svenskfödda.
Margareta Kristensons forskning har fortsatt med studier i Östergötland, där hennes forskargrupp, i flera studier, har kunnat visa att människor från låg socioekonomisk grupp, hade samma mönster av ogynnsamma livsvillkor och stress, som de litauiska männen visade, och detta gäller både kvinnor och män.
Vi vet att stress och psykologiska orsaker påverkar vår hälsa genom Margareta Kristensons forskning och det blir intressant att fortsätta följa hennes resultat. De stora och ökande inkomstklyftor mellan människor som vi ser idag, bland annat orsakade av arbetslöshet och sjukförsäkringssystemets effekter, bedömer jag kommer att ge upphov till alltmer stress och sämre hälsa hos grupper och individer. Balans mellan krav och kontroll, tillit till sin egen förmåga och sociala nätverk är faktorer som är avgörande för hälsan. När dessa faktorer försämras då försämras också hälsan drastiskt.
Resultatet av Margareta Kristensons forskning visar, enligt min mening, hur viktigt ett tryggt välfärdssystem är. Vi måste därför arbeta för att återinföra ett system som ser ersättning vid sjukdom och arbetslöshet som en försäkring och inte som bidrag och som ger ett fullgott stöd under den period som den behöver användas.
söndag 20 mars 2011
Möte med Håkan Juholt
Vi hade därefter förmånen att få lyssna till Håkan Juholt, som är föreslagen att väljas till partiledare för socialdemokraterna vid kongressen den 25-27 mars. Det var mycket inspirerande att lyssna på Håkan och jag fäste mig bland annat vid hans beskrivning av den socialdemokratiska idén om social demokrati och värdeburen tillväxt. Jämlikhet och solidaritet är en förutsättning för tillväxt och det är på så sätt socialdemokratin har byggt och ska fortsätta bygga samhället.
Jag tror att vi genom Håkan Juholt kommer att få en stark partiledare. En partiledare som kommer att lyfta fram de socialdemokratiska värderingarna om jämlikhet, solidaritet och rättvisa och som tydligt kommer att beskriva att det är på dessa grunder som det goda samhället formas.
Att se det lilla i det stora och det stora i det lilla
Detta har jag själv funderat på under de senaste månadernas katastrofer av olika slag. Tomas Brytting menade att vi som är så lyckligt lottade att inte vara drabbade har tid att känna och tänka efter. Vi ska fortsätta tro att det goda måste vara möjligt, att det räcker att göra så gott man kan och att det inte finns något krav på att försöka göra det omöjliga.
Tomas Bryttings syfte var att beskriva att vi ska försöka "Se det lilla i det stora och det stora i det lilla". Det kändes bra och förtröstansfullt att lyssna till dessa råd och tankar.
söndag 13 mars 2011
Upprop för jämlik hälsa
Den sociala miljön varierar mycket inom EU och det leder till stora hälsoskillnader. Den förväntade livslängden och antalet sjukdomsfall skiljer sig stort mellan fattiga och rika, och mellan låg- och högutbildade.
Två exempel på de stora hälsoskillnader mellan EU-länderna är att
•spädbarn i vissa länder löper upp till fem gånger större risk att dö före ett års ålder
•den förväntade livslängden varierar med 8 år för kvinnor och 14 år för män.
Den 9 december 2010 lanserade EU den Europeiska stadgan för jämlik hälsa och genomför nu ett upprop för jämlik hälsa. Det är öppet fram till 31 mars för organisationer av olika slag och även enskilda individer att skriva under den för att visa sitt stöd.
Deklarationen är skriven av Europas (världens) ledande experter inom folkhälsoområdet och är ett mycket viktigt ställningsstagande för jämlik hälsa på både samhälls- och individ nivå.
onsdag 9 mars 2011
Att vilja förändra
Jag tror på människors godhet, men när jag ser vad människan är kapabel till i bland annat dessa skildringar finns det stunder då jag tvivlar. Mitt sätt att åstadkomma förändring är att arbeta politiskt där bloggen är ett viktigt redskap för mig att nå ut. Genom att beskriva det jag är med om hoppas jag ge inspiration och kunskap till andra att också vilja medverka till förändring för ett värdigt liv för både kvinnor och män.