söndag 13 mars 2011

Upprop för jämlik hälsa

I alla länder beror människors hälsotillstånd och livslängd i hög grad på den sociala miljön. En persons sociala miljö omfattar levnads- och arbetsförhållanden, inkomst, utbildning och de grupper som hon eller han ingår i. Alla dessa faktorer påverkar hälsan.

Den sociala miljön varierar mycket inom EU och det leder till stora hälsoskillnader. Den förväntade livslängden och antalet sjukdomsfall skiljer sig stort mellan fattiga och rika, och mellan låg- och högutbildade.

Två exempel på de stora hälsoskillnader mellan EU-länderna är att
spädbarn i vissa länder löper upp till fem gånger större risk att dö före ett års ålder
•den förväntade livslängden varierar med 8 år för kvinnor och 14 år för män.

EU arbetar direkt genom egna insatser och indirekt genom nationella myndigheter och andra aktörer för att minska dessa skillnader. Hur arbetet genomförs i Sverige framgår bland annat av Folkhälsoinstitutets, Sveriges kommuner och landstings och Landstinget i Östergötlands hemsidor.

Den 9 december 2010 lanserade EU den Europeiska stadgan för jämlik hälsa och genomför nu ett upprop för jämlik hälsa. Det är öppet fram till 31 mars för organisationer av olika slag och även enskilda individer att skriva under den för att visa sitt stöd.

Deklarationen är skriven av Europas (världens) ledande experter inom folkhälsoområdet och är ett mycket viktigt ställningsstagande för jämlik hälsa på både samhälls- och individ nivå.

Jag stödjer till fullo uppropet och vill medverka till att den blir starten för EU:s länder att på allvar arbeta för jämlik hälsa enligt de utgångspunkter som presenteras i stadgan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar