söndag 6 mars 2011

Internationell solidaritet

Igår deltog jag i ett seminarium för socialdemokraterna med titeln "Internationell solidaritet". Irma Görtz (S) Norrköping ledde dagen och flera intressanta föreläsare var inbjudna. Ann-Catrine Gerdin, ABF berättade om ett projekt i södra Afrika och Gerd Aronsson, (S) Söderköping om ett partistödsprojekt i Vitryssland. Båda projekten har genomförts för att visa vad demokrati innebär och hur den kan utvecklas. Studiecirkelformen med olika teman användes som arbetsform i ABF:s projekt i Afrika.

Gerd Aronsson beskrev att det är förenat med fara för eget liv att delta i projektet för befolkningen i Vitryssland. Tillvaron har blivit allt hårdare för dessa människorna. För Gerd och hennes medresenärer innebar vistelsen att telefoner och datorer var avlyssnade. Men projekt som detta ger människorna bevis på att demokrati och rimliga levnadsvillkor är möjliga att uppnå och medför att man orkar kämpa vidare för sig själv och sitt eget land.

Under seminariet fick vi också lyssna till Therese Guovelins, HRF beskrivning av "Schyst resande", vilket jag kommer att berätta mer om i kommande blogginlägg.

Seminariet avslutades med gruppdiskussion om hur vi inom socialdemokratin kan utveckla vårt internationella solidaritetsarbete ytterligare. Vi har här ett värdefullt arv att förvalta. Under seminariet fick jag ytterligare bevis för hur viktigt internationellt arbete är och jag hoppas själv kunna bidra i detta på olika sätt framöver.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar