söndag 6 mars 2011

Schyst resande

I går lyssnade jag till Theresa Guovelin, HRF när hon berättade om nätverket "Schyst Resande" och deras arbete. Turismen har en baksida som vi oftast inte tänker på som handlar om miljöförstöring, dåliga arbetsvillkor och hotell kedjor som exploaterar mark och stränder. Detta vill nätverket få oss som resor att uppmärksamma.

Organisationerna i nätverket arbetar med mänskliga rättigheter utifrån olika perspektiv som har det gemensamt att de påverkas av turism och resande. De organisationer som samarbetar är ECPAT Sverige, Fair Trade Center, Hotell och Restaurang facket, Unionen, Svenska kyrkan och IOGT-NTO rörelsen.

Theresa Guovelin berättade att turismen idag en av världens viktigaste och snabbast växande näringar med enorma mängder arbetstillfällen. Den sysselsätter 11% av världens arbetskraft. 70% av de som arbetar inom turistnäringen är kvinnor och 10-15 % är barn. Många av de som arbetar på turistorterna är migrerad arbetskraft med mycket dåliga arbetsvillkor.

1,1 miljarder människor lever utan rent vatten
och mer än dubbelt så många 2,4 miljarder utan godtagbara sanitära förhållanden. Oftast drabbar detta de mest utsatta, kvinnor och barn. Det har beräknats att två tredjedelar av jordens befolkning kommer att sakna rent vatten år 2025 om den nuvarande utvecklingen får fortsätta.

Theresa menar att med insikt om hur vårt resande och våra val påverkar är det lättare att tänka efter och agera bättre vid resan. I broschyren "Schyst resande - det är dags för hållbar turism" finns mycket bra information och också råd vid resande.

Här är några av råden från broschyren:
Innan du reser fråga din researrangör om hur arbetsförhållandena ser ut för de anställda på hotellet, hur deras miljöarbete ser ut, hur de motverkar prostitution m m.
Under resan välj småskaliga hotell framför större internationella hotellkedjor. Handla mat, dryck och souvenirer av lokalbefolkningen i så stor utsträckning som möjligt. Visa respekt för kultur, boende och anställda. Undvik All inclusive boende då detta ger ett stort inkomst läckage.

Det handlar alltså inte om att sluta resa utan att resa på ett schyst sätt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar