lördag 10 april 2010

Pushing the limits - förändring pågår





Idag besökte jag Östergötlands länsmuseum för att åter titta på Pushing the limits, en utställning som genom bilder, röster och citat tar upp frågor om fred och jämställdhet ur kvinnors perspektiv.

Utställningen presenteras på detta vis: "Att kunna fatta beslut om sitt eget liv och våga ta plats är en förutsättning för att kunna påverka samhället. Utställningen Pushing the Limits handlar om aktivism, makt och jämlikhet. Här berättar unga och engagerade aktivister från Georgien, Israel och Palestina om hur de upplever sin vardag i konfliktområden och om vad de vill förändra. Aktivisterna driver bland annat samtalsgrupper och gynekologiska mottagningar, är engagerade i flyktingfrågor och ordnar möten för människor över konfliktgränser. I sina organisationer arbetar de för att nå fred på riktigt. För kvinnors rätt att delta i fredsprocesser. För att alla ska känna sig trygga och få möjlighet till utbildning och försörjning. De kämpar för självklarheten att vara en del av samhället. Och för att få vara med och formulera framtiden."

Utställningen öppnades på Världskulturmuseet i Göteborg i september 2008 och har sedan dess turnerat runt i Sverige. Genom att ta utställningen till Linköping och också spela pjäsen Seven den 24 mars, tycker jag att Östergötlands länsmuseum fångar våra allra viktigaste frågor - mänskliga rättigheter, fred och jämställdhet. Jag är glad över att vi har ett så bra länsmuseum i Östergötland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar