fredag 25 maj 2012

(S) Kommission för jämlik hälsa 2012 - 2013

Idag har jag deltagit i en presskonferens tillsammans med Mats Johansson (S) och professor Tomas Faresjö, Linköpings Universitet där Socialdemokraterna i Östergötlands
Kommission för jämlik hälsa presenterades. Vi har genom kommissionens tillsättande tagit ett stort och avgörande steg framåt i arbetet för en jämlik hälsa.

Kommissionen består av forskare från olika institutioner vid Linköpings Universitet samt ledande företrädare för Socialdemokraterna i Östergötland verksamma på lokal, regional, nationell och internationell nivå. Tomas Faresjö som deltog vid presskonferensen är en av forskarna i Twincities research group och ingår i kommissionen.

Syftet med kommissionen är att den ska bidra med vetenskapligt underbyggd kunskap och vägledning i arbetet med att utforma en socialdemokratisk politik som leder till jämlik hälsa. Målsättningen är att forma en politik som stöds av vetenskapliga underlag, är långsiktig och hållbar i sin utformning och ser människan ur ett helhetsperspektiv. Genom kommissionen vill vi också medverka till att synliggöra och lyfta fram den vetenskapliga expertis som finns inom Linköpings Universitet och Landstinget i Östergötland

Bakgrunden till kommissionen är WHO:s rapport "Utjämna hälsoskillnaderna inom en generation" som beskrivs i min debattartikel "Tillsätt en kommission för folkhälsa i Östergötland". december 2011 och i mitt blogginlägg.

Hälsa har ett värde i sig. Vi ser också hälsa som en av de viktigaste faktorerna för tillväxt, utveckling och välfärd. Med hjälp av kommissionens underlag och förslag på insatser vill vi skapa bättre förutsättningar för alla östgötar att uppnå en god hälsa. Vår förhoppning är också att kommissionens arbete ska få spridning i övriga Sverige och inom EU. Idag har vi tagit ett stort steg framåt i arbetet för jämlik hälsa.

Läs gärna mer om kommissionen på Mats Johanssons blogg.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar