måndag 28 juli 2014

Människans hälsa bär klassmärke

Från programgruppen: Eva Lindh, Birgitta Larsson,
Britt-Marie Johansson och Mats Johansson
Linköpings-Posten publicerade den 7 juli 2014 artikeln "Människans hälsa bär klassmärke" skriven av Tommy Pettersson.

Artikeln tar upp Socialdemokraterna i Östergötlands program för jämlik hälsa "Vägen till ett jämlikt och jämställt samhälle" som presenterades vid en presskonferens den 24 juni. Programmet har arbetats fram av en arbetsgrupp bestående av landstings- och kommunföreträdare för Socialdemokraterna i Östergötland, under ledning av oppositionsråd Mats Johansson, och bygger på resultatet av "Socialdemokraterna i Östergötlands kommission för jämlik hälsa 2012-2013".

Jag är glad över att såväl Linköpings-Posten som Östgöta Correspondenten har uppmärksammat vårt arbete! 

Du kan läsa programmet för jämlik hälsa här och artikeln i Linköpings-Posten här samt nedan. Se gärna också mitt tidigare inlägg om vårt programarbete för jämlik hälsa.

"Människans hälsa bär klassmärke

Det känns ovanligt och en smula uppfriskande att läsa ett politiskt program som tydligt tar ut de ideologiska ståndpunkterna och därefter föreslår åtgärder utan att ängsligt snegla åt störande opinionssiffror. Det känns speciellt fräscht att läsa socialdemokraternas hälsoprogram efter att alla partipolitiska trianguleringsturer i den svenska ankdammen, Almedalen, har dränkt all mediabevakning.
Socialdemokraterna tog för ungefär ett år sedan beslut om att utvärdera  sin egen hälso- och sjukvårdspolitik efter initiativ av landstingfullmäktigeledamoten Birgitta  Larsson.
En ”kommission” tillsattes bestående av politiker och forskare. I höstas presenterades en rapport där ett antal forskare lade fram sina kunskaper och erfarenheter som skulle vägleda socialdemokraterna in i en politiskt jämlikt och jämställt samhälle. 
Nu sommaren 2014, strax före valet, har socialdemokraterna tagit fram ett ideologiskt program med en rad konkreta åtgärder.
 

Imponerande vetenskaplig grund

Det var en imponerande skara  forskare som tillsammans arbetade fram den 90 sidor tunga rapporten Vägen  till ett jämlikt samhälle – hälsa, välfärd och solidaritet. I författarlistan  fanns en docent och åtta professorer inom olika ämnen, bland annat Johnny  Ludvigsson som även är Barndiabetesfondens grundare. Rapporten är ett kraftfullt underlag för arbetarpartiets kommission och det nyligen framtagna programmet."
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar