torsdag 5 mars 2015

Projektet Barn som anhöriga i Östergötland

Bild i rapport om Barn som anhöriga
På Region Östergötlands hemsida kan man läsa att tiotusentals barn varje år berörs av förälders allvarliga sjukdom eller skada och att ungefär 3500 barn förlorar minst en förälder genom dödsfall. Forskning visar att barn som inte får stöd i samband med en allvarlig kris i familjen löper risk att utveckla ohälsa senare i livet.

Östergötland var ett av fyra landsting som Socialstyrelsen valde ut för att under 2012-2014 utveckla metoder för att stötta barn som anhöriga. Under dessa tre år har många insatser för att förbättra barns och ungdomars situation genomförts inom Region Östergötland (f d Landstinget i Östergötland). Resultatet av projektet Barn som anhöriga kan idag ses i ett säkrare sätt att bemöta patienter och barn och genom en tydligare struktur för arbetet. Det har också skapats barnvänligare miljöer på både barn- och vuxenavdelningar, vilket bland annat beskrivs i Carinas krönika i dagens Östgöta Correspondenten. Arbetet med att uppmärksamma barn som anhöriga och ge dem information, råd och stöd fortsätter nu inom ramen för den ordinarie verksamhet som bedrivs i regionen. Läs gärna mer om projektet på hemsidan.

I mitt arbete på FoU-enheten för närsjukvården har jag medverkat i projektet Barn som anhöriga genom att utvärdera det arbete som har genomförts på vårdcentralerna Mjölby och Ödeshög och Beroendekliniken i Linköping. Vid en FoU-lunch på Universitetssjukhuset i Linköping den 25 februari redovisade jag och min kollega Lisa Viktorsson vår utvärdering och berättade också om projektet Barn som anhöriga i stort. Ta gärna del av vår presentation genom denna videolänk på YouTube och också andra FoU-presentationer här.

Det har varit mycket lärorikt och givande att få delta i projektet Barn som anhöriga och på så sätt kunna bidra till att främja hälsa och förebygga ohälsa bland barn och ungdomar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar