måndag 30 mars 2015

Östergötland bidrar till jämlik hälsa och goda livsvillkor

Idag publicerar Folkbladet och Norrköpings Tidningar (NT) min debattartikel om Östergötlands arbete för jämlik hälsa, som jag skrivit med anledning av regeringens tillsättning av en nationell kommission för jämlik hälsa. Sammanfattningsvis menar jag att Östergötlands arbete bidrar både nationellt och regionalt till jämlik hälsa och goda livsvillkor. Glad att Folkbladet och NT vill uppmärksammar vårt arbete på detta sätt!

 Här nedan kan du läsa artikeln med länkar till Östgötakommissionens och Socialdemokraternas rapporter:

Östergötland bidrar till jämlik hälsa och goda livsvillkor

I regeringsförklaringen annonserade statsminister Stefan Löfven att en kommission för jämlik hälsa ska tillsättas. Direktiven för kommissionen kommer att beslutas inom den närmaste tiden och tanken är att de påverkbara hälsoklyftorna ska kunna slutas inom en generation.
 
Jag fick nyligen Östgötakommissionens tryckta slutrapport i min hand. Med utgångspunkt från den Folkhälsopolitiska policyn för Östergötland har Östgötakommissionen under två år arbetat med att kartlägga och analysera hälsoläget i regionen. Resultaten visar att det finns påtagliga sociala skillnader i hälsa. En särskild iakttagelse är att skillnaderna följer en gradient, där en lägre socioekonomisk situation stegvis är förenad med en sämre hälsa, vilket innebär en gradvis ökad sårbarhet för ohälsa och sjukdom vid en mer utsatt social situation. Med kartläggningen som underlag presenterar Östgötakommissionen både övergripande och specifika rekommendationer för jämlik hälsa och ger också konkreta exempel på insatser inom olika arenor.
 
Den Socialdemokratiska kommissionen för jämlikhälsa i Östergötland presenterade sin slutrapport ”Vägen till ett jämlikt samhälle – hälsa, välfärd och solidaritet” i oktober 2013. Som samordnare för denna kommission är jag glad att se den samstämmighet som råder mellan den Socialdemokratiska kommissionens och Östgötakommissionens rapporter. Båda kommissionerna riktar sig till de strukturella nivåerna och har som främsta syfte att bidra till ett samhälle som ger människor tilltro till egen förmåga, tillit till andra, hopp och framtidstro. Ansatsen är också gemensam genom att rekommendationerna ska ses som en inledning på ett långsiktigt arbete i regionen med målet att skapa förutsättningar för jämlik hälsa.
 
Östgötakommissionens och den Socialdemokratiska kommissionens kunskapsunderlag och rekommendationer bör komma till stor nytta i regeringens nationella kommission för jämlik hälsa. Som Socialdemokrat känner jag stor tillförsikt såväl inför den nationella kommissionens arbete som för Koalition för Östergötland (S, MP, FP, C) fortsatta insatser för jämlik hälsa i regionen. Östergötlands arbete bidrar både nationellt och regionalt till jämlik hälsa och goda livsvillkor!

Birgitta Larsson
Ledamot för Socialdemokraterna i Regionfullmäktige och Regionstyrelsen, Region Östergötland

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar