måndag 23 november 2015

Nyanländas etablering i Östergötland

Snart dags för dagens anförande
Idag och imorgon sammanträder Regionfullmäktige i Östergötland för debatt och beslut om bland annat Finansplan 2016-2018, Kulturplan 2016-2019, motioner och interpellationer. Under dagens finansdebatt fick jag möjlighet att ta upp flyktingsituationen i Sverige och utvecklingen av nyanländas etablering i Östergötland. Många goda insatser pågår och planeras. Samtidigt måste vi tänka nytt i former av ökad samverkan och genomtänkta strategier.

Så här blev mitt anförande från talarstolen:

"En av vår tids stora utmaningar är den pågående flyktingsituationen. Antalet människor som är på flykt i världen har inte varit så högt sedan andra världskriget. Prognosen för år 2015 räknas till 140 000190 000 asylsökande i Sverige, enligt Migrationsverkets senaste prognos. För Region Östergötlands del är det av stor vikt att vi är med och bidrar till att samhället klarar av denna utmaning och omställning.

Sveriges integrationsarbete utgår ifrån FN:s deklaration om mänskliga rättigheter, som innebär att alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter. Människor, oavsett etnicitet, ska ha lika villkor och förutsättningar inom livets olika områden.

Det nationella folkhälsomålet är att ”Skapa samhälleliga förutsättningar för en god hälsa på lika villkor för hela befolkningen”. Detta mål tillsammans med de regionala folkhälsomålen och Östergötlands regionala utvecklingsprogram är vägledande för arbetet i Östergötland.

I länet bedrivs sedan 2004 ett framgångsrikt samverkansarbete kring nyanländas etablering, en samverkan som resulterar  i en gemensam överenskommelse mellan Region Östergötland, länet kommuner, Länsstyrelsen, Arbetsförmedlingen och Migrationsverket. Den fjärde reviderade överenskommelsen har namnet ”Etablering i utveckling” och gäller för åren 2016 – 2020”.

I syfte att tillvarata nyanländas kompetens genomförs flera olika åtgärder i länet. Vid Regionstyrelsens sammanträde i november fick vi en redovisning av dessa insatser av Cathrine Szabo, Christoffer Martinelle och Sara Mellergård på Ledningsstaben. Som exempel på insatser inom hälso- och sjukvården vill jag här framhålla hälsoundersökningar för nyanlända och hälsokommunikatörernas arbete. Ur ett regionalt utvecklingsperspektiv vill jag nämna åtgärder som samhällsorientering för nyanlända, digital delaktighet och kulturprojekt.
Ur ett arbetsgivarperspektiv kommer snabbspåret för nyanlända med medicinsk kompetens bli en viktig insats och likaså strategin för vidare introduktion av utlandsutbildade läkare.

Detta är alla exempel på åtgärder som pågår eller planeras i Region Östergötland. Viktiga åtgärder som kommer att ha stor betydelse för nyanländas integrering i Östergötland. Samtidig måste vi vara beredda att tänka nytt. Vi behöver se integration som en avgörande framtidsfråga och en fråga om hållbar utveckling för regionen. En fråga som kräver samverkan och genomtänkta strategier, där Region Östergötland spelar en viktig roll både som enskild aktör och som en aktör i samverkan med andra.

Trots att främlingsfientlighet och rädsla i Sverige och Europa håller på att skapa sprickor i vårt samhälle får ingenting i våra svar på detta ändra våra grundläggande värderingar om demokrati och medmänsklighet. Vi måste fortsätta arbeta för att minska ekonomiska orättvisor och segregation, för ökad jämlikhet och jämställdhet, skapa hopp och framtidstro och på så sätt förbättra människors hälsa, trygghet och tillit till samhället. I grunden handlar detta om solidaritet mellan människor, mellan nuvarande och kommande generationer."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar