torsdag 23 juni 2016

Regionfullmäktige i Östergötland

Under tisdagen och onsdagen i denna vecka har Regionfullmäktige i Östergötland haft sammanträde. Den stora debatten hölls under tisdagen om förslagen till Strategisk plan med treårsbudget 2017-2019. Det blev en intensiv och lång debatt med många intressanta inlägg och replikskiften som avslutades med att Socialdemokraternas, Miljöpartiets, Centerns och Liberalernas förslag beslutades gälla för den kommande treårsperioden. Min del i debatten tog upp Region Östergötlands vision och arbete för hållbar utveckling och livskvalitet innefattande perspektivet om ett jämlikt och jämställt samhälle.

Här kan du läsa mitt anförande under debatten om den Strategiska planen med treårsbudget:

"Idag ligger Socialdemokraternas, Miljöpartiets, Centerns och Liberalernas förslag till Strategisk plan med 3-årsbudget 2017-2019 på vårt bord för beslut. Den Strategiska planen har som vision att utgöra en drivkraft för hållbar utveckling och livskvalitet. Arbetet för hållbar utveckling är en process som omfattar sociala, ekologiska och ekonomiska dimensioner. Den sociala dimensionen handlar om mänskliga rättigheter, vilka inbegriper bland annat hälsa, jämlikhet, jämställdhet, demokrati och social rättvisa. Den ekologiska dimensionen tar upp samspelet mellan natur, människa och djur och den ekonomiska dimensionen beskriver tillväxt, arbete och globalisering. Dessa sociala, ekonomiska och ekologiska dimensioner är ömsesidigt beroende av varandra och förstärker också varandra. Våra politiska beslut inom respektive område påverkar därmed såväl människors livsvillkor som hälsa och livskvalitet.
 Av de tre dimensionerna vill jag idag särskilt lyfta fram den sociala dimensionen och arbetet för en jämlik hälsa. Jämlikhet handlar om skapa lika villkor, möjligheter och rättigheter för våra medborgare när det gäller social klass, etnicitet, sexuell läggning och kön.
 
Under 2014 avslutade Östgötakommissionen för folkhälsa sitt arbete. En central uppgift för kommissionens tvååriga arbete var att föreslå insatser som skapar förutsättningar för en bättre hälsa på lika villkor för alla som bor och verkar i Östergötland. Kommissionens arbete har fått stort genomslag i den Strategiska planen i form av strategiska mål, framgångsfaktorer och insatser inom samtliga fem perspektivområden: Samhälle, Medborgare, Process, Medarbetare och Ekonomi. Genom det strategiska målet Goda och jämlika livsvillkor framgår tydligt att regionen ska arbeta aktivt för att utjämna skillnader i hälsa mellan såväl befolkningsgrupper som länsdelar och stadsdelar.

I koalitionens Strategiska plan har ett särskilt fokus lagts på jämställdhet. Jämställdhet ingår som en del i det vidare begreppet jämlikhet och är en grundläggande rättighet för alla. Det överordnade jämställdhetspolitiska målet är att kvinnor och män ska ha samma makt att forma samhället och sina egna liv. Av koalitionens förslag framgår bland annat att insatser ska genomföras för att nå en jämställd hälso- och sjukvård genom att uppmärksamma och motverka omotiverade skillnader i bemötande, vård och behandling.

Region Östergötlands arbete för jämställdhet kommer att stärkas ytterligare genom regionens antagande av den Europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional, den s.k. CEMR-deklarationen. Deklarationens handlingsplan innehåller en rad genomgripande förslag för ökad jämställdhet. Genom att anta deklarationen har Region Östergötland tagit ett offentligt ställningstagande för ökad jämställdhet.

Som jag anförde i min inledning har Region Östergötland en vision om hållbar utveckling och livskvalitet för sina medborgare som innefattar perspektivet om ett jämlikt och jämställt samhälle. Koalitionens Strategiska planen med treårsbudgeten för 2017-2019 utgör ett medel och ett led i arbetet att nå denna vision och jag yrkar därmed bifall till denna."


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar