söndag 3 januari 2010

Hälsa som ett strategiskt förhållningssätt i det politiska arbetet

Här har jag försökt att sammanfatta min ambition och vision om hur hälsa kan vara ett strategiskt förhållningssätt i det politiska arbetet:

Hälsa som ett strategiskt förhållningssätt

Jag vill bidra till ett politiskt perspektivskifte där hälsan sätts i centrum. Min vision är ett harmoniskt och hållbart samhälle med god och jämlik hälsa. Jag tror på människors inneboende kraft och vilja att medverka till samhällets utveckling. Sverige har utvecklats till ett välfärdsland genom en socialdemokratisk politik grundad på värderingarna solidaritet, frihet och jämlikhet. Jag tror att framtidens samhälle bygger på hälsa och dessa grundläggande värderingar.

Människors hälsa är avgörande för samhällets utveckling såväl ekonomiskt som demokratiskt. Samhällets utveckling är på samma sätt avgörande för människors hälsa. Sambandet är därmed dubbelriktat och samspelande. Politiken bör därför inriktas på insatser som stärker människors hälsa.

Ett folkhälsostrategiskt förhållningssätt innebär att ge människor kraft och kunskap att hantera livets möjligheter och påfrestningar, så att tillvaron känns meningsfull, begriplig och hanterbar. Detta förhållningssätt åskådliggörs med figuren till höger som har utvecklats från den ursprungliga formen (Göran Dahlgren och Margret Whitehead 1991) med en halvcirkel för att belysa vikten av arbete, utbildning eller annan form av sysselsättning. Figuren ger en schematisk bild av hälsans bestämningsfaktorer dvs det som påverkar hälsan. Fokus ligger på strukturella faktorer, människors levnadsvillkor och levnadsvanor. Bilden ger samtidigt en vägledning i prioriteringen mellan åtgärder. Det som är närmast individen i form av socialt stöd och nätverk är också det som är viktigast för människor. Detta gäller för människor i alla åldrar och sammanhang.

Samhället har idag en maktobalans som resulterar i olika livs- och arbetsvillkor för kvinnor och män. Jämställdhetsarbetet måste därför vara en plattform för arbetet med människors hälsa. Med ett jämställdhetsperspektiv som grund är målet att nå en god och jämlik hälsa för alla.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar