torsdag 18 februari 2010

Kvotering - en del i jämställdhetsarbetet

Svenska Dagbladet har gjort en genomgång av könsfördelningen i styrelser och ledningsgrupper för de 20 största börsbolagen Ojämlikheten består i bolagen. Denna genomgång visar att arbetet med könsfördelningen i de svenska börsbolagens styrelser rör sig med mycket små steg. Andelen kvinnor i styrelserna under förra våren uppgick till 19,4 procent. I ledningsgrupperna ser det ändå sämre ut. Av 217 personer i ledningspositioner är endast 35 kvinnor, det motsvarar 16 procent.

I Norge infördes för några år sedan en lagstiftning som innebär att minst 40 procent av vardera könet ska vara representerat i
börsnoterade privata företag och i statliga bolag. Norge har även infört samma typ av kvotering i kommunala bolagsstyrelser. Från 2010 ska alla aktiebolag i Norge som ägs till minst två tredjedelar av kommunen ha en styrelse med minst 40 procent av vardera könet.

Jag tycker Sverige bör gå samma väg som Norge. Alla människors lika värde och lika rätt att styra sina liv är utgångspunkten för jämställdhetsarbetet. Det innebär att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att delta på alla nivåer i samhället. Det gäller såväl föräldraledighet, utbildning, politiska uppdrag, i arbetslivet som i företagens styrelser och ledningsgrupper. Om jämställdhet i arbetslivet ska kunna uppnås är det ett måste att arbetsgivare, såväl inom näringslivet som offentlig verksamhet, på både små och stora arbetsplatser, deltar i förändringsarbetet.

Jämställdhet har alltid krävt kamp, vilja och i många fall lagstiftning för att kvinnor och män ska ha lika rättigheter på områden där män ses som självklara aktörer. Mona Sahlin har uttalat att det blir en lag om könskvotering till bolagens styrelser om socialdemokraterna vinner valet i höst. Jag anser att en sådan lag skulle främja jämställdheten mellan kvinnor och män och därmed vara ett led i att stärka demokratin i vårt samhälle.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar