söndag 20 juni 2010

Studieresa till South West England - första dagen



Som en del i EU projektet "Healthy Regions - when well-being creates economic growth" gjorde jag tillsammans med några kollegor en studieresa till Sydvästra England den 14-16 juni. Vi började med besök på South West Public Health Observatory i Bristol, vars arbete syftar till att förbättra hälsan för befolkningen genom att samla in, analysera och redovisa hälsodata. Vi fick ta del av flera intressanta projekt som genomförs i regionen. Som ett för mig nytt exempel pågår arbete för att förebygga hudcancer hos barn genom särskilda skolprojekt.

Under eftermiddagen besökte vi Department of Health South West i Bristol där vi inledningsvis fick en intressant beskrivning av vilka förändringar den nya regeringsbildningen i form av The Conservatives och Liberal Democrates kan komma att innebära för hälso- och sjukvården och folkhälsoarbetet. Man står inför stora nedskärningar i offentlig sektor med personalminskningar på ca 20%. vilket kommer att påverka hälso- och sjukvården mycket. Samtidigt uttrycks en politisk vilja att satsa på det lokala folkhälsoarbetet. Hur denna förändring kommer att genomföras är det stora diskussionsämnet just nu. Projekt som vi här fick ta del av handlade bl a om att förebygga tonårsaborter, fysisk aktivitet och rökfria miljöer.

En av mina reflektioner från dagen var att flera av de projekt som redovisades arbetar vi i Sverige med inom hälso- och sjukvårdens ordinarie verksamhet (BVC och MVC) och i samarbete med kommunerna (Ungdomshälsan, Familjecentraler). En annan reflektion handlar om ordens betydelse. För att beskriva ojämlikhet i hälsa använder man t ex hellre "skillnader i hälsa" än ordet ojämlikhet. Ett ordval som kan vilja dölja problematiken.

Sammanfattningsvis fick vi denna första dag ta del av intressant statistik och data, lyssna till bra projekt och sist men inte minst träffa många duktiga och trevliga engelsmän.

För dig som vill veta mer se gärna följande länkar:
South West Public Health Observatory
NICE – National Institute for health and clinical excellence

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar