måndag 24 januari 2011

Att möta främlingsfientlighet

I Dagens arena skriver Eric Sundström i artikeln Mota främlingsfientligheten i grind bland annat följande: "Kanske är det dags att sluta se integrationen som bara ett misslyckande. Kanske fungerar våra europeiska samhällen förhållandevis bra. Kanske blir invandringen ofta en syndabock för olika problem som egentligen handlar om arbetslöshet, havererad bostadspolitik, maktstrukturer och diskriminering. "

Jag tycker som Eric Sundström att det är dags att vi ser och diskuterar integrationspolitiken ur denna synvinkel. Utifrån detta breda perspektiv kan vi sedan ta oss an de utmaningar som finns i mångkulturella samhällen som Sveriges och andra europeiska länders.

Jag vill samtidigt framhålla att Sveriges integrationspolitik fungerar relativt bra enligt min uppfattning. Det arbete som bedrivs i Östergötland nämns ofta som ett gott exempel för såväl andra län som länder i Europa. (Se även Östergötlands hälsokommunikatörer och På väg till en framgångsrik integration).

Det är hög tid att diskutera integrationspolitiken ur ett brett perspektiv med hälsans bestämningsfaktorer som utgångspunkt (se särskilt sidan 4 -5). Diskussionen måste starta nu med tanke på de främlingsfientliga vindar som blåser allt starkare både i Sverige och i andra länder. Som förtroendevald är det ett viktigt mål för mig att lyfta integrationsdebatten till att omfatta detta helhetstänkande.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar