lördag 29 januari 2011

Mitt första Förbundsfullmäktige

I torsdags deltog jag som ledamot i mitt första Förbundsfullmäktige. Det var Regionförbundet Östsams fullmäktige som samlades för valärenden samt information om Östsams arbete. Dagen började med ett förberedande partimöte och fortsatte sedan med sammanträde där val till förbundsstyrelsen och olika organisationer genomfördes. Regionförbundet Östsam består av medlemmarna Landstinget i Östergötland och länets 13 kommuner, där fullmäktige är det högsta beslutande organet med 55 ledamöter och lika många ersättare.

Förmiddagen fortsatte med information om fullmäktiges roll och vilka frågor som kommer att behandlas under året och mandatperioden. En del av tiden ägnades därvid åt den nya regionbildningen, där diskussioner förs mellan bland annat Östergötland, Kalmar och Jönköping. Andra aktuella frågor är Ostlänken, kollektivtrafiken och kulturen. Östsam kommer troligtvis också snart få en samordnande roll för länets folkhälsoarbete, vilket jag hoppas kommer att medföra ett mer aktivt folkhälsoarbete på såväl lokal som regional nivå.

Under eftermiddagen fick vi som ledamöter lyssna till tjänstemännens presentationer av Östsams arbete inom områdena samhällsbyggnad, kompetensförsörjning, företagande samt kultur och kreativitet. Även det internationella arbetet som leds av Regionförbundet presenterades kort. Sammanfattningsvis var det en lärorik dag och en trevlig inledning på mandatperioden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar