måndag 22 augusti 2011

Den 10:e Nordiska folkhälsokonferensen i Åbo

Imorgon ska jag åka till Finlands äldsta stad, daterad tillbaka till år 1229. Under stadens historia har den varit en viktig handelsplats och korsväg för trafiken mellan öst och väst. Staden är fortfarande Finlands femte största stad med 180 000 invånare och ett viktigt centrum för vetenskap, handel och kultur. Den stad jag beskriver är Åbo som också är en av de två europeiska kulturhuvudstäderna 2011. Den andra är Tallinn i Estland.

Jag har i Åbo glädjen att få delta i den 10:e nordiska folkhälsokonferensen. De nordiska konferenserna har arrangerats vartannat år för att stimulera och uppmuntra till utbyte av kunskap, idéer och erfarenheter mellan praktiker och experter inom olika sektorer i våra länder.

Den nordiska välfärdsmodellen har vuxit fram ur en gemensam syn på människa och samhälle. Även om de nordiska länderna inte löser sina välfärdsfrågor på samma sätt har den gemensamma grundsynen lett till liknande strukturer och system och till att länderna idag står inför samma slag av utmaningar.

Hälsofrämjande på systemnivå – hur klarar den nordiska välfärdsmodellen nutidens utmaningar är temat för folkhälsokonferensen under 24–26 augusti. Konferensen kommer att belysa folkhälsoarbetet ur perspektiv som delaktighet, jämlikhet och ekonomi. Jag ser mycket fram emot de kommande dagarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar