fredag 13 januari 2012

Prioritering och ransonering av hälso- och sjukvårdens resurser

Prioriteringscentrum , som är en nationell resurs som ska stödja utveckling och överföring av ny kunskap om prioriteringar inom vård och omsorg, har nyligen publicerat rapporten "Att tillämpa den etiska plattformen vid ransonering - Fördjupad vägledning och konsekvensanalys" av författarna Lars Sandman och Gustav Tinghög.

Rapporten ger vägledning vid ransonering av vårdåtgärder utifrån den gällande etiska plattformen och är ett viktigt bidrag till att klargöra hur olika prioriteringspriciper ska kunna tillämpas för att uppnå rättvisa. Flera av rapportens frågeställningar diskuterades också i rapporten "Vårdens allt för svåra val" som Prioriteringscentrum publicerade 2007, men i den nya rapporten ges en djupare och mer sammanhängande analys av frågeställningarna. I kapitel 4, sidan 62, presenteras bland annat en checklista för att underlätta beslutsfattandet kring ransonering i form av ett beslutsträd.

Jag ser Prioriteringscentrums arbete, som leds av Per Carlsson, som mycket viktig för vårdens utveckling. Min förhoppning är att de frågor som dessa rapporter behandlar blir föremål för många diskussioner under 2012 och följande år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar