lördag 27 september 2014

Nordisk folkhälsokonferens och Trondheimsdeklarationen


Under den 11:e nordiska folkhälsokonferensen i Trondheim, som jag deltog i den 26–29 augusti enades vi 747 deltagare om en gemensam förklaring i form av den så kallade Trondheimsdeklarationen (se länk). Med hjälp av denna deklaration, som har rubriken "Rättvis fördelning av hälsa och välbefinnande är ett politiskt val", läggs en offensiv och strategisk grund för folkhälsoarbetet i Norden. Jag var glad över att kunna bidra till deklarationens innehåll genom det arbete som vi genomfört i "Socialdemokraternas kommission för jämlik hälsa 2012-2013".

WHO-direktör Zzuzsanna Jakab
Det är första gången som ett gemensamt folkhälsodokument har utformats med ett nordiskt perspektiv på nationellt och globalt folkhälsoarbete. Särskilt viktigt blir att möta utmaningar som att minska hälsoskillnaderna och att arbeta efter WHO Europas ramverk för hälsa genom Health 2020. Deklarationen bygger dels på WHO:s globala hälsofrämjande konferenser, där den första resulterade i Ottawa Charter 1986, dels på de tio tidigare nordiska folkhälsokonferenserna. Texten i Trondheimdeklarationen ska redigeras något och därefter översättas till engelska och till övriga nordiska språk. Tanken är att dokumentet sedan ska spridas på olika nivåer: lokalt, regionalt, nationellt och internationellt.

Förutom arbetet med ta fram deklarationen innehöll konferensen många bra seminarier och workshops. Konferensens huvudtalare var WHO-Europas regionaldirektör Zsuzsanna Jakab, Norges hälsominister Bent Høie, Sir Michael Marmot samt Ilona Kickbusch. Det gavs också flera tillfällen att skapa värdefulla kontakter.

Nästa nordiska folkhälsokonferens hålls i Danmark 2017 som jag redan ser fram emot att delta i om möjlighet ges. 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar