onsdag 15 september 2010

Medias påverkan på valet

I Dagens Arena beskrivs i artikeln Expressen brittifierar mediaklimatet hur media bevakar och påverkar den politiska debatten.

Dagens Arena skriver: "I en studie av valrörelsen 2006 kunde medieforskaren Kent Asp belägga en förskjutning. Nyhetsbevakningen av de rödgröna och särskilt Socialdemokraterna var mer negativ än av den borgerliga alliansen.

Fyra år senare är det ännu värre. Den negativa behandlingen av särskilt Mona Sahlin har nu passerat en moralisk gräns. Svenska Dagbladets nyhetsbevakning upprätthåller någon form av allsidighet och opartiskhet. Dagens Nyheter är varken det ena eller andra.

Aftonbladet följer räddhågset och ängsligt med i trenden. Medan Expressen har bedrivit en synnerligen konsekvent kampanj mot de rödgröna i allmänhet och Socialdemokraterna i synnerhet. Särskilt ansatt är Mona Sahlin. Om sanningen ska fram är Expressen alliansens bästa valarbetare. Fredrik Reinfeldt kan egentligen lägga ner sin egen valkampanj. ..."

...Pr-konsulten Paul Ronge, med en bakgrund på Expressen, har tidigare försvarat Expressen. Men även han var nu kritisk. Till Resumés nättidning förklarade han att Expressens bevakning i måndags var ”på gränsen till ohederlig”: ”Jag känner igen en övervinkling när jag ser den, och det här är far out”."

I slutet av artikeln ställs frågan: "När kommer den självrannsakande debatten bland journalisterna på Expressen och i andra medier?"

Min fråga blir: Kommer den självrannsakande debatten i tid eller är det redan för sent?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar