torsdag 30 september 2010

Fattigdom går i arv

Vill genom en artikel i Tema Fattigdom belysa hur fattigdom går i arv från generation till generation om inte åtgärder och resurser för att motverka detta sätts in tidigt. Denna artikel är en översättning av EU kommissionen och speglar fattigdomsproblematiken i Europa.

"Fattigdom går i arv från generation till generation. Sannolikheten att personer födda i fattigdom blir fattiga även som äldre är stor eftersom deras möjligheter i livet underminerades vid en tidig ålder. Det är också troligt att även deras barn och barnbarn förblir fattiga. Enligt Europeiska kommissionen kommer också barn som växer upp i fattigdom och social utslagning med större sannolikhet att göra sämre ifrån sig i skolan och ha sämre hälsa än andra barn. När fattiga barn blivit vuxna kan de också få svårt att få arbete och tvingas ofta kämpa hårt för att finna sin plats i samhället.

Låga inkomster under lång tid ger också en dålig avkastning för pensioner vilket bidrar till att cirka 17% av de äldre männen och 22% av de äldre kvinnorna finns i riskzonen för fattigdom. Äldre människor som lever i fattigdom tenderar också att vara mer socialt utslagna än andra eftersom de inte har resurser att gå ut och göra saker.

Fattigdom och social utslagning är svårt att besegra och dessa svårigheter tenderar att gå i arv mellan generationerna. Att få bukt med den nedärvda fattigdomen är en stor utmaning för politikerna och en rad skilda områden som tex, utbildning, jobb, social rörlighet, hälsa och boende berörs.

Ytterligare en bidragande orsak till fattigdom bland många äldre, som lever på låga pensioner, är att de tvingas hjälpa sina egna barn och barnbarn ekonomiskt när de förlorar sina jobb. Även den omvända problematiken finns, yngre hjälper föräldrar som har förlorat sina jobb eller som kämpar för att få det att gå runt på små pensioner.

Enligt, Solidaritet mellan generationen, en sammanslutning av ickestatliga organisationer, är tillgång på kvalitativa tjänster för barn, vuxna och äldre en viktig del för att förebygga fattigdom och social utslagning. Extra viktigt är tillgången på bra utbildning när det gäller att få bort den nedärvda fattigdomen. Man menar att utbildning och omsorg i en tidig ålder kan bidra till att bryta fattigdomsmönster. En sund miljö gynnar små barnsutveckling och utbildning stärker föräldrarnas kunskaper.

Begreppet solidaritet mellan generationerna uppmuntrar också unga och gamla att hjälpa varandra - och är ett sätt att säkerställa att alla medlemmar av samhället värderas. Därför stöder EU den europeiska dagen för solidaritet och samarbete mellan generationerna. Det Europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning kommer att fortsätta arbetet med att öka medvetenheten och stimulera till debatt om hur man bäst kan uppmärksamma dessa frågor."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar