torsdag 14 oktober 2010

Kulturen - ett av de viktigaste verktygen för ökad hälsa

Idag har jag varit på ett seminarium om kultur och hälsa som anordnades på Östergötlands länsmuseum i Linköping. Det blev en mycket bra eftermiddag från start till avslutning. Efter en trevlig inledning av länsmuseichef Maria Janzén och landstingsråd Christian Gustavsson hölls det första föredraget av Gunnar Bjursell, professor i molekylärbiologi vid Göteborgs Universitet och uppmärksammad för sitt arbete med kultur och hälsa. Gunnar Bjursell visade på forskning från olika delar i världen som under de senaste fem åren bevisar att kultur i olika former har positiva effekter på hjärnan och därmed människors livskvalité. Läs mer på länken Centrum för kultur och hälsa vid Göteborgs Universitetet.

Anna Kullberg, landstinget beskrev därefter den satsning som Landstinget i Östergötland kommer att göra på kultur och hälsa med ett arbetssätt liknande Fysisk aktivitet på recept. Kultur och hälsa presenterades också ur ett nationellt perspektiv, varefter sjukgymnast Anna Duberg från Örebro läns landsting på ett inspirerande sätt berättade om det dansprojektet hon har genomfört och nu doktorerar på.

Efter denna eftermiddag stod det klart för alla deltagare vilken positiv effekt kulturupplevelser har på hälsan och hur forskningen håller på att bli etablerad kunskap för allt fler. Jag hoppas vi denna eftermiddag såg början till en utveckling där kulturen får stor plats både inom hälso-och sjukvården och i länets folkhälsoarbete för att på så sätt bidra till ökad hälsa hos länets medborgare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar