tisdag 26 oktober 2010

Prioriteringscentrum i Linköping

Igår var jag på konferensen Healthcare Priority Settings - Making Sense of Justice som arrangerades i Linköping som invigning av Prioriteringscentrum i Linköpings Universitet. Gårdagens konferens hade välkända föreläsare från Danmark, USA, Australien och Sverige och behandlade prioriteringscentrums arbete med öppna prioriteringar, men också ämnen som luck-egalitarianism, olika perspektiv på ohälsa och kedjan från evidens till nationella riktlinjer.

Av föredragshållarna framgick tydligt att Prioriteringscentrums arbete är känt världen över och också det prioriteringsarbete som Landstinget i Östergötland genomförde runt 2003. Ett arbete som då fick massiv negativ kritik, men som idag lyfts fram som ett föregångsexempel i prioriteringssammanhang.

Seminariet gav mig många tankar om etiska frågor som makt kontra prioriteringar, individens ansvar och hälso- och sjukvårdens mål och uppgift. Jag har haft möjlighet att tidvis ta del av och följa Prioriteringscentrums viktiga arbete och hoppas att denna överflyttning ska vara gynnsan för centrumet.

Här är lite fakta och en länk till Prioriteringscentrums arbete:

Prioriteringscentrum inrättades i Linköping år 2001 som ett nationellt kunskapscentrum för prioriteringar inom vård och omsorg. Huvudmannaskapet för Prioriteringscentrum har fram till 1 juli 2010 legat på Landstinget i Östergötland men har nu övergått till Linköpings universitet, där Prioriteringscentrum även fortsättningsvis ska verka som ett nationellt kunskapscentrum.

Prioriteringscentrum har ett nationellt uppdrag att kring ämnet öppna prioriteringar:

  • Bedriva forskning och utveckling av processer och metoder.
  • Bidra till kunskapsöverföring mellan akademi och praktisk vård och omsorg.
  • Skapa forum för kunskaps- och erfarenhetsutbyte.
  • Stimulera till ökad medvetenhet och debatt.

Prioriteringscentrum fungerar som en sambandscentral, med uppgift att samla in och sprida information inom området öppna prioriteringar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar