fredag 18 februari 2011

Årets första Landstingsfullmäktige

I tisdags samlades Landstingsfullmäktiges 101 ledamöter för sitt första sammanträde för året. Under förmiddagen fick vi information av ordföranden i Hälso- och sjukvårdsstyrelsen Mats Eriksson om hur Region Hallands regionbildning hade genomförts. Av den efterföljande debatten framgick att det för Östergötlands del väntar ett intensivt förhandlingsarbete med våra grannlän under 2011 om vi ska kunna bilda en större region, med val till detta i september 2014 och genomförande 2015. Under förmiddagen fick vi också information om den nya kollektivtrafiklagen som träder i kraft 2012.

Dagens stora fråga var dock beslutet om Universitetssjukhusets generalplan som innebär att US byggs ut och om för nära 4 miljarder kronor. Det var ett historiskt beslut då fullmäktige aldrig tidigare tagit ett beslut som rört så mycket pengar. Med början i år och sju år framåt kommer universitetssjukhuset att byggas ut till ett modernt sjukhus. Ambitionen är att ersätta sjukhusets flerbäddsrum till enkelrum, förbättra vårdkvalitet, patientsäkerhet och effektivitet. Vi socialdemokrater står bakom beslutet om US generalplan med ville se en tidigareläggning av byggnationen av psykiatrihuset, vilket dock den styrande minoriteten inte ville gå till mötes.

Under eftermiddagen och långt in på kvällen debatterades också de motioner som lämnats in av oss socialdemokrater. Här handlade det om "En tydlig politik för att utveckla US", "Tydliggör och utveckla den nära vården", "Landstinget som mönsterarbetsplats" och Utveckla vården för äldre". Efter flera voteringar och många inlägg avslutades mötet klockan 20. Det var med ett huvud fyllt av olika intryck jag begav mig hemåt i vinterkylan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar