måndag 9 maj 2011

Ett friskare Sverige

Ett friskare Sverige är en nationell uppmärksamhetsvecka kring mat och rörelse som genomförs under vecka 19, 9-15 maj. Veckan ska ge inspiration och kunskap för att äta bra och röra på sig. Satsningen görs i samarbete med en mängd arrangörer från kommun, landsting/regioner, frivilligorganisationer och privata aktörer över hela landet.

På hemsidan för Ett friskare Sverige beskrivs satsningen på följande sätt:
Veckan är en kraftsamling och ett sätt att sätta fokus på mat och rörelse och dess betydelse för hälsan, samt uppmärksamma de skillnader i hälsa som finns mellan olika grupper i befolkningen. Enstaka informationsinsatser förbättrar inte befolkningens hälsa, men varje insats är ett steg i rätt riktning. För att nå resultat krävs ett långsiktigt arbete och insatser på flera nivåer.

Under uppmärksamhetsveckan läggs ett särskilt fokus på målgrupperna: Barn 0–12 år, Tonåringar 13–19 år, Personer 65 + , Personer med utvecklingsstörning. På hemsidan finns bra råd att hämta om varje målgrupp som exemplevis om mat och matvanor "Enkla tips - bra matvanor".

En friskare arbetsplats är Landstinget i Östergötlands satsning för att uppmärksamma veckan och sprida kunskap och inspiration till medarbetarna. Under veckan fokuserar landstinget på tre perspektiv: Den hälsosamma lunchen, Minska tiden stillasittande och Fysisk kapacitet för att orka bättre.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar