torsdag 5 maj 2011

På väg mot en större region

Denna dag har präglats av seminarium och möten om Östergötlands regionutveckling. Under förmiddagen deltog jag i seminariet "På väg mot en större region - motiv och utgångspunkter" tillsammans med 150 deltagare från Östergötland, Kalmar och Sörmland.

Den nuvarande länsindelningen har funnits sedan 1600-talet med några mindre förändringar under 1800-talet. Sedan 1992 har sju utredningar arbetat med frågan utan att ha kommit fram till beslut om förändring, vilket visar på hur svår frågan är att hantera.

Landstinget och Regionförbundet Östsam är tydliga i sina ambitioner att medverka till en större region. Regionfrågan är dock komplex, tiden är knapp och det pågår många parallella processer. Vi har enighet om att det i första hand handlar om regionsamverkan med Jönköping, Kalmar och Sörmland, men det finns också intresse att diskutera samverkan med Sörmland, Västmanland och Örebro.

Läs gärna mer om seminariet på Landstingets hemsida och Mats Johanssons blogg. På denna sida finns också mer och bra information att hämta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar