fredag 6 maj 2011

Regionförbundet Östsam - Förbundsfullmäktige

Efter seminariet om regionutveckling fortsatte gårdagen med Regionförbundet Östsams förbundsfullmäktige. Sammanträdet inleddes med intressant information och diskussion om regionalpolitik och drivkrafter för regional utveckling. Ärenden för beslut var bl a Årsredovisningen 2010 och Treårsplan 2012-2014.

Det första beslutsärendet handlade om Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011-2014. Jag gjorde här ett inlägg och ett tilläggsyrkande som bifölls. Mitt yrkande innebar att det till beslutsmeningen "att godkänna förslaget till Folkhälsopolitisk policy för Östergötland 2011-2014" lades till följande "som gemensam grund för kommunerna, Landstinget i Östergötland och Regionförbundet Östsams folkhälsoarbete."

Mitt syfte med yrkandet var att visa på att folkhälsoarbetet är ett fortsatt ansvar för kommunerna och landstinget som egna aktörer och i samverkan med Regionförbundet Östsam. Jag tror att det med tillägget blir en större tydlighet i ansvarsfördelning och en ökad känsla av delaktighet i länets folkhälsoarbete.

Den nya policyn för Östergötlands folkhälsoarbetet 2011-2014 är mycket bra. Det är en stor framgång att folkhälsoarbetet nu ses som en del i samhällsplaneringen. Regionförbundet Östsams samordningsfunktion kommer att bli en viktig motor i det kommande arbetet. Jag tror också att den Östgötakommission, enligt WHO:s modell, som övervägs att startas blir en ny kraft i arbetet för bättre hälsa i Östergötland.

Genom denna folkhälsopolitiska policy har vi i länet tagit ett stort steg utvecklingsmässigt. På 1990-talet sågs folkhälsofrågorna som en uppgift för enbart landstinget. Under 2001 - 2010 blev folkhälsoarbetet genom nya politiska riktlinjer en fråga för både landstinget och kommunerna i Östergötland. I och med den nya policyn är folkhälsoarbetet nu en uppgift för såväl landstinget, kommunerna som Regionförbundet Östsam. En utveckling som jag tror kommer få stor betydelse för det fortsatta folkhälsoarbetet i riktning mot visionen Östergötland - en hälsoregion!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar