onsdag 10 mars 2010

2010 - Fattigdomsåret

2010 är utsett till det Europeiska året för bekämpning av fattigdom och social utestängning och kommer att uppmärksammas i samtliga EU-stater med en rad aktiviteter, kampanjer och projekt. På länken Fattigdomsåret kan du läsa om hur arbetet kommer att bedrivas.

Omkring 17 procent, cirka 84 miljoner människor i EU löper risk att leva i fattigdom. Det innebär att deras inkomster ligger under fattigdomsstrecket. Högst andel personer som finns i riskzonen för fattigdom år 2008 finns i Lettland (26 %) Rumänien (23 %) och Bulgarien (21 %) följt av Grekland, Spanien och Litauen (20 %). Republiken Tjeckien har lägst andel fattiga med sina (9 %) Nederländerna och Slovakien ligger på (11%) och Danmark, Ungern, Österrike och Sverige ligger alla på (12 % ).

Barn (19%) och äldre personer (20 %) är de mest sårbara grupperna totalt sett bland hela befolkningen i EU. 17 % av EU:s innevånare saknar minst tre av de nio grundkriterierna för att räknas som fattig. Det handlar om saker som tex, möjlighet att värma upp sitt hem, att få en måltid med kött eller motsvarande minst varannan dag eller att äga en tvättmaskin.

Enligt FN är kampen mot fattigdomen grundläggande för allt utvecklingsarbete. FN skriver att fattigdom inte bara handlar om brist på inkomster och pengar. Som fattig saknar man ofta tillgång till utbildning, säkerhet och hälsovård. Man är berövad rätten att göra val som kan förbättra ens eget liv, vilket ger en känsla av maktlöshet.

På bloggen Storstad Fattigdom i Sverige - statistik beskrivs fattigdomen i Sverige och hur den har ökat under de senaste åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar