torsdag 18 mars 2010

Resultatet av klimatförhandlingarna i Köpenhamn

Under Almedalsveckan i somras deltog jag i två av Fjärde storstadsregionens klimatseminarier. Det ena seminariet var en paneldebatt inför Köpenhamnsmötet i december och handlade om hur långtgående klimatåtgärder man kan bli överens om.

Det andra seminariet kallades "Nytt ljus på klimatförändringarna" och bestod av en visning av World View - ett samarbetsprojekt mellan Centrum för klimatpolitisk forskning och Norrköpings visualiseringscenter. Här visualiserades världens klimatförändringar under 30 minuter i en dom under ledning av Björn Ola Linnér, föreståndare för Klimatpolitiska studier vid Linköpings Universitet. Denna visning var en av de första som gjordes och skulle sedan visas på klimatmötet i Köpenhamn. Båda seminarierna gjorde starkt intryck på mig och beskrev på olika sätt vikten av det klimatpolitiska arbetet.

I förra veckan lyssnade jag till en föreläsning på Linköpings Universitet där Björn-Ola Linnér beskrev resultatet av klimatförhandlingarna i Köpenhamn. Björn-Ola Linnér sammanfattade mötet på följande sätt: Det var inte oenighet om klimatfrågan som gjorde att mötet i Köpenhamn bröt samman, utan sårade nationella självkänslor orsakade av tafflig diplomati". En överenskommelse blev det ändå, även om inte alla länder skrev under och den därför inte gäller inom klimatkonventionen. De rika länderna har lovat att satsa 30 miljarder dollar i en akutinsats för klimatet och sedan 100 miljarder per år fram till år 2020, dvs totalt 1 030 miljarder. De har också satt som mål att temperaturen inte får öka med mer än två grader, och att en översyn av hur klimatarbetet går ska göras 2015. Det var intressant att åter lyssna till Björn Ola Linnér, vars föreläsning också kommer att sändas på Kunskapskanalen under våren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar