torsdag 25 mars 2010

Unik studie av skolbarns psykiska hälsa

För första gången har skolbarns psykiska hälsa kartlagts i en nationell undersökning. Över 170 000 barn i årskurs sex och nio har svarat på frågor om sin psykiska hälsa. Resultaten presenteras nu kommunvis och för enskilda skolor i årskurs nio.

3166 skolor har deltagit i undersökningen som innehåller frågor om psykisk hälsa och ohälsa som exempelvis: psykosomatiska besvär, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter och bristande välbefinnande. Dessutom presenteras uppgifter om mobbning, tobaksbruk och alkoholbruk. Resultaten presenteras så att kommuner och skolor ska kunna jämföra sina resultat. Syftet är att skapa lokal reflektion med en nationell referensram och ge underlag för förebyggande arbetet.

I Östergötland är man överens om att materialet är ett viktigt underlag för fortsatt dialog, både på regional och kommunal nivå, men också på skolnivå.

Jag ser denna undersökning som värdefull för att kunna driva ett effektivt förebyggande arbete speciellt mot bakgrund av den ökande psykiska ohälsan bland unga.

Här kan du se resultatet för din kommun i Östergötland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar